Terug

Is vaccinatie veilig bij zwangerschap?

Is vaccinatie veilig bij zwangerschap?

Patiëntenvoorlichting

Als je zwanger bent, wil je het beste voor je kind en geen onnodige risico’s nemen. Er zijn zwangere vrouwen die met deze gedachte het corona vaccin afhouden of uitstellen. ‘Eerst het kindje gezond geboren laten worden’, denken ze. Een team van experts legt uit waarom het juist wel verstandig is om je te laten vaccineren als je zwanger bent. En welke risico’s jij en je kindje kunnen lopen als jij COVID-19 krijgt. Ook vertelt een moeder met COVID-19 wat zij heeft meegemaakt. 

We begrijpen goed dat je je zorgen kunt maken over je gezondheid voor, tijdens en na je zwangerschap. Dat je ook kunt twijfelen over vaccineren. Is vaccinatie tegen COVID-19 voor jou en je baby veilig of onveilig? Kan het vaccin de gezondheid van je ongeboren kindje schaden? Kan je veilig borstvoeding geven bij vaccinatie? Er lijken zo veel verschillende meningen en verhalen en dat kan verwarrend zijn. 

Daarom vind je hier een helder overzicht en betrouwbaar advies over zwangerschap en vaccineren. Onderbouwd door artsen en verloskundigen van het UMC Utrecht die hier ervaring mee hebben. Zodat jij weet wat de belangrijke feiten, risico’s, data en onderzoeken zijn en jij een goed overwogen keuze kunt maken voor jezelf en je kindje.  

“Juist een covid infectie kan tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind”

Waarom adviseren we vaccineren bij zwangerschap? uitklapper, klik om te openen

In de begindagen van corona waren artsen terughoudend met een advies uitbrengen of zwangere vrouwen zich moesten vaccineren. Ondertussen is meer bekend en onderzocht en wordt zwangere vrouwen helder en onderbouwd geadviseerd: haal al je corona vaccinaties

Dit advies is gebaseerd op twee inzichten.

  • Het vaccin blijkt veilig
    In de eerste plaats blijkt uit onderzoeken onder 250.000 vrouwen in Amerika en Engeland dat mRNA-vaccins veilig en goed werkzaam zijn: voor zowel moeder als kind. Deze onderzoeken bevestigen dat een zwangerschap van een gevaccineerde en ongevaccineerde vrouw net zo gezond verloopt. Maar loop je tijdens je zwangerschap COVID-19 op, dan is er wel een duidelijk verschil. Ben je gevaccineerd, dan verloopt de infectie veel minder ernstig.   
  • Zwangere vrouwen ernstiger ziek door nieuwe coronavariant  
    We zagen het tweede deel van 2021 steeds meer zwangere vrouwen ernstig ziek worden en op de intensive care belanden. De meer besmettelijke deltavariant treft net zo hard gezonde als ongezonde zwangere vrouwen. Niet alleen is dit ernstig voor de moeders, dit heeft ook grote consequenties voor je kindje. Als je naar de IC moet om beademd te worden, wordt je kindje gehaald, of je baby er klaar voor is of niet. Dat gebeurde ook bij Hannah, wiens verhaal je hieronder kunt lezen. Wat het effect is van omikron op de zwangerschap (moeder en kind) is nog niet geheel duidelijk. 

Het verhaal van een moeder die COVID kreeg uitklapper, klik om te openen

Ik wil me laten vaccineren uitklapper, klik om te openen

Via de site van de Rijksoverheid plan je een afspraak in, digitaal of telefonisch. Op sommige plekken kun je ook zonder afspraak laten vaccineren. Hier lees je waar en hoe.

Twijfel je nog? uitklapper, klik om te openen

Bel (anoniem) de twijfeltelefoon op 088 75 557 77 of bezoek twijfeltelefoon.nl als je nog vragen hebt over vaccinatie. Hier krijg je informatie en advies, ook over jouw specifieke situatie. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met je verloskundige of huisarts.

Oproep tot vaccinatie uitklapper, klik om te openen

Als zorgverleners willen wij het beste voor moeder en kind. Daarom zeggen wij: laat je vaccineren als je zwanger bent. In deze video (met Arabische ondertiteling) leggen experts uit waarom vaccinatie bij zwangerschap verstandig is. 

Zwangerschap en corona

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

“Als zwangere vrouw is de kans 2,5 x groter dat je een COVID-19 infectie krijgt”

Veelgestelde vragen over corona en zwangerschap uitklapper, klik om te openen

Experts van het UMC Utrecht, waaronder verloskundigen en hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp, geven antwoord op de meest gestelde vragen. 


Is vaccinatie veilig als ik zwanger ben?

Ja, grootschalig onderzoek in Amerika en Engeland wijst uit dat vaccinatie tijdens zwangerschap effectief en veilig is, zonder duidelijke bijwerkingen. Zwangere vrouwen krijgen het zogenaamde mRNA vaccin. Bij een mRNA-vaccin wordt het vaccin met vetbolletjes in het lichaam gespoten. Het lichaam ontwikkelt antistoffen tegen corona. Daarna verdwijnt het vaccin weer uit het lichaam. Het vaccin komt niet bij je baby terecht. De antistoffen die je zelf hebt aangemaakt, geef je door aan je kind via de placenta en moedermelk. Hiermee help je je kindje beschermen in de eerste kwetsbare periode, net als bij de kinkhoestvaccinatie.

Zijn er meer bijwerkingen van het vaccin tijdens mijn zwangerschap?

Nee, de kans op bijwerkingen is net zo klein voor jou als voor vrouwen die niet zwanger zijn. Houd er rekening mee dat je een of enkele dagen lichte bijwerkingen kunt hebben. Je kan je dan moe, naar of ziek voelen. Houd die dagen goed rust. Bij zorgen mag je altijd je verloskundige of huisarts bellen.

Is het vaccin veilig voor mijn (ongeboren) baby?

Ja, de prikt lijkt veilig. Ondertussen zijn meer dan 250.000 vrouwen en hun baby’s gevolgd na een covidvaccinatie in de zwangerschap. We hebben geen redenen om te denken dat de prik iets doet met de gezondheid van de baby. Dit wordt bevestigd door onderzoek bij zwangere dieren en hun nageslacht die het mRNA vaccin kregen. Het vaccin komt niet bij je ongeboren baby of in de moedermelk terecht. 

Wat zijn de risico’s als ik me niet vaccineer als ik zwanger ben?

De kans dat je corona krijgt als je zwanger bent, is 2.5 x groter dan bij niet zwangere vrouwen. Ook heb je meer kans om op de intensive care terecht te komen. (Lees hier meer.) Met vaccinatie zijn de kansen hierop veel kleiner. Moet je op de IC aan de beademing, dan moeten wij je kindje met een keizersnede halen. Ook als je baby er nog niet helemaal klaar voor is. 

Kan ik veilig borstvoeding geven als ik gevaccineerd ben?

Ja, borstvoeding is veilig. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in je borstvoeding terecht. Moedermelk van vrouwen die gevaccineerd zijn bevatten wel antistoffen tegen het coronavirus. Van andere infectieziekten weten we dat pasgeboren baby’s beschermd zijn door de antistoffen die ze via de placenta krijgen. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte.

Zijn er negatieve effecten van een vaccin op de lange termijn?

Nee, we verwachten dit niet. Omdat COVID-19 nog niet lang bestaat, is onderzoek op lange termijn nog niet mogelijk en kunnen we het nog niet weten. Datzelfde geldt voor de effecten van corona zelf op de lange termijn, we weten het nog niet. We bestuderen de effecten nauwlettend. Wetenschappers verwachten dat op de lange termijn bijwerkingen van het vaccin erg zeldzaam zijn. Dat komt ook door de strenge eisen waar vaccins aan moeten voldoen. Die zijn voor het coronavaccin net zo streng als voor alle andere vaccins. 

Ik heb al corona gehad. Moet ik me toch laten vaccineren?

Ja, ook dan is het advies om je te laten vaccineren. We weten niet hoeveel antistoffen je na een infectie hebt opgebouwd. Dat verschilt per persoon en per infectie. Ook nemen antistoffen over de tijd af. Meer advies lees je hier.

Wanneer kan ik me het beste laten vaccineren tijdens mijn zwangerschap?

Je kunt je op elk moment van de zwangerschap laten vaccineren. Wij adviseren verschillende soorten vaccinaties (zoals kinkhoest en griepprik) te spreiden.

Moet ik als ik zwanger ben ook een boosterprik?

Ja, ook zwangere vrouwen wordt geadviseerd een booster te halen. Dat kan vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie. 

Wij hebben een kinderwens. Kan je door vaccinatie onvruchtbaar worden?

Nee, er zijn geen aanwijzingen voor dat het vaccin effect heeft op de vruchtbaarheid. Dat geldt voor vrouwen en mannen. Bekijk ook deze video van de NOS.

Kan je corona krijgen ook al ben je gevaccineerd?

Ja, je kunt met vaccinatie toch nog corona krijgen en ziek worden. Het vaccin zorgt er vooral voor dat je minder ziek wordt en niet naar het ziekenhuis hoeft. Gevaccineerde zwangere vrouwen zien we nauwelijks op de IC. Vandaar het advies om te laten vaccineren, inclusief de boosterprik.

Kan je corona doorgeven aan je ongeboren kind?

Ja, heel zelden wordt er bij vrouwen met COVID-19 een baby met een COVID-19 infectie geboren. Meestal zijn de baby’s niet ziek. 

Kan corona je ongeboren kind beschadigen?

Omdat COVID-19 nog niet lang bestaat, is slechts beperkt onderzoek gedaan. Er zijn nu een aantal gevallen bekend waar een coronabesmetting de placenta heeft beschadigd, dit terwijl de moeder niet ernstig ziek was. Totdat er meer onderzoek is gedaan, kunnen we hierover nog geen harde uitspraken doen. Wel wordt geadviseerd om bij vrouwen die een ernstige COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, de groei van de baby in de gaten te houden. Voor alle vrouwen die milde COVID-19 hebben gehad, adviseren we goed op het voelen bewegen van je kind te letten. Dat is, zoals altijd, een belangrijke graadmeter. 

Kan je corona doorgeven aan je net geboren kind?

Ja, een baby kan net als iedereen door het virus besmet worden. Ben je als moeder gevaccineerd of geïnfecteerd geweest, dan geef je o.a. via de placenta antistoffen mee aan je kindje. Of de antistoffen tegen COVID-19 ook de pasgeboren baby’s beschermen, is nog niet bekend.

Kan ik veilig borstvoeding geven als ik corona heb?

Ja. Er is onderzoek gedaan of het virus in de borstvoeding terecht komt. Dat is niet het geval. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondmasker en extra hygiënemaatregelen te volgen. Dat betekent: handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, een eigen borstkolf of fles gebruiken en alles goed schoonmaken na gebruik. Je kunt de baby wel besmetten met het virus wanneer de baby dicht bij je is. Je kunt ook kolven en de gekolfde melk door een gezond persoon aan je baby laten geven. Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.

Meer vragen en antwoorden over het virus en vaccinatie in het algemeen, vind je op de site van de twijfeltelefoon

Meer weten: brochures, filmpjes en sites uitklapper, klik om te openen

Video's


Zwangerschap in coronatijd met hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp 

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

De waarheid over vaccins en onvruchtbaarheid met arts-microbioloog Marc Bonte

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Websites

Folders 

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet