Terug

OK Centrum WKZ

OK Centrum WKZ

Het OK Centrum WKZ beschikt over zes operatiekamers en één hartcatherisatiekamer. In dit OK Centrum komen kinderen tussen de 0 en 18 jaar voor een operatie, onderzoek of behandeling.

Voorbereiding operatie

Voordat uw kind naar het ziekenhuis komt voor het onderzoek, de behandeling of de operatie onder narcose heeft u samen met uw kind een afspraak op de POS-poli. POS staat voor Pre Operatief Spreekuur. U hebt een afspraak met de anesthesioloog of de POS-verpleegkundige. De POS verpleegkundige is een anesthesieverpleegkundige die speciaal is opgeleid en bevoegd is om dit onderzoek te doen. De afspraak op de POS poli duurt ongeveer twintig minuten. Tijdens het preoperatieve spreekuur is er ruimte om uw eigen vragen te stellen. Naast het lichamelijk onderzoek, wordt  in ieder geval gesproken over:

 • de medische voorgeschiedenis van uw kind, zoals eerdere ingrepen, medicijngebruik, allergieën
 • vaccinaties en eventuele besmettelijke ziekten in de leefomgeving van uw kind
 • welke medicijnen uw kind de dagen voor de ingreep kan blijven gebruiken
 • hoe uw kind onder narcose wordt gebracht. Via een kapje of via een prik
 • vanaf hoe laat uw kind nuchter moet zijn: niet meer mag eten, niet meer mag drinken
 • tips voor een goede voorbereiding op de ingreep
 • tips voor een goede begeleiding van uw kind tijdens het onder narcose brengen
 • tips voor een goede begeleiding van uw kind als het wakker wordt in de uitslaapkamer
 • het meten van de pijnscores
 • bijzonderheden van uw kind, wensen voor de begeleiding of speciale voorzieningen die nodig zijn de eventuele nawerkingen van de narcose
 • welke pijnstillers u na de ingreep thuis mag geven
 • of u toestemming geeft voor de narcose zoals vastgelegd is in:
  > de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)

Om de gang van zaken rondom de operatie goed te laten verlopen, start u samen met uw kind ruim van tevoren al met de voorbereidingen. U krijgt te horen welke voorbereidingen nodig zijn, dit is onder andere afhankelijk van het soort onderzoek of operatie en de leeftijd van uw kind.

Ongeveer twee weken voordat de operatie, het onderzoek of de behandeling plaatsvindt, neemt een medewerker van het Bureau inschrijving en opname contact met u op. Dit gaat over de informatie op welke dag, hoe laat en op welke afdeling we u met uw kind in het WKZ verwachten. 

Werkwijze

Wat neemt u mee?

 • medicijnen (liefst in de verpakking)
 • knuffel of iets anders dat belangrijk is voor uw kind
 • luchtige kleren die makkelijk zitten
 • iets om te doen (bijvoorbeeld een boek of een mobiele telefoon)
 • als uw kind ’s nachts in het ziekenhuis blijft, neem dan ook hiervoor spullen mee
 • als uw kind nog uit de fles drinkt, neem dan ook een drinkfles mee
 • extra ondergoed   Uw kind mag geen sieraden of make-up (ook geen nagellak) dragen

In het ziekenhuis

Uw kind gaat in een bed van de verpleegafdeling naar de operatieafdeling. Beide ouders mogen mee naar de wachtkamer van de operatiekamer. De operatieafdeling heet Dromedaris en is op de tweede verdieping in het WKZ. Uw kind komt eerst in de wachtruimte (de holding)  voor de operatiekamer. De medewerker van de operatiekamer komt uw kind in de holding ophalen. Eén van de ouders mag mee naar de operatiekamer. De andere ouder kan in de holding of op de gang wachten. Nadat uw kind in slaap is gebracht tijdens de narcose, vragen we u de operatiekamer te verlaten. Uw kind krijgt een operatiejasje aan. Ook vinden verdere voorbereidingen plaats op de operatie, behandeling of onderzoek. Het is ook mogelijk dat uw kind alvast een infuus krijgt aangelegd. Dit is een dun slangetje, dat in een bloedvat is geschoven. Hierdoor worden vocht en voedingsstoffen in het bloed gebracht, omdat uw kind kort na de ingreep nog niet mag eten of drinken.

Na de operatie

 • Na afloop van de operatie, onderzoek of behandeling verblijft uw kind eerst een bepaalde tijd op de uitslaapkamer (recovery). In het begin kan uw kind nog wat slaperig of misselijk zijn van de narcose. In de uitslaapkamer mag één van de ouders aanwezig zijn. Daarna brengen we uw kind weer terug naar de verpleegafdeling.
 • Als uw kind bij terugkeer op de verpleegafdeling wat wil eten of drinken, kan u of uw kind dit vragen aan de verpleegkundige.
 • Als er na de ingreep extra zorg nodig is, gaat uw kind naar de kinder-intensive care, de afdeling Pelikaan. Uw kind hoeft dan niet eerst naar de uitslaapkamer. Zodra uw kind weer voldoende is opgeknapt, gaat uw kind weer terug naar de verpleegafdeling.
 • Als uw kind direct na de operatie weer naar huis mag, krijgt u gericht advies  mee over de pijnstillende medicijnen die u in de eerste twee dagen na de ingreep op vaste tijden aan uw kind mag geven.

Naar afdeling/naar huis

U krijgt op de afdeling te horen wanneer uw kind weer naar huis mag.

Als zich in de avond of nacht na de operatie problemen voordoen, bel dan uw huisarts. In overleg met uw huisarts kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het UMC Utrecht.

Voor problemen die zich daarna voordoen, kunt u terecht bij uw huisarts of behandelend arts.

Racen in een stoere mini-auto naar de operatiekamer

In een mooie en stoere speelgoedauto naar je operatie scheuren, wie wil dat nu niet? Binnenkort staat er naast de trekker ook een elektrische mini-auto op de afdeling Dromedaris (OK centrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis) geparkeerd. Met vijf kilometer per uur kunnen kinderen van 3 t/m 8 jaar met deze sportieve auto vanaf de afdeling Dromedaris naar de OK toerijden.

Berthilde van de Bospoort, projectleider OK centrum: “De auto is een donatie van Forza Consulting, een bedrijf dat gespecialiseerd is in ICT consultancy. Het bedrijf heeft deze mooie speelgoedauto aan het WKZ geschonken. De auto biedt een mooie afleiding op het moment dat er voor kinderen iets spannends te wachten staat, zoals in dit geval een operatie. De Tesla is een mooie oplossing voor de saaie lange gang naar de OK.” Of er meer van dit soort auto’s komen? Dat ligt aan het aantal autodonaties. Berthilde hoopt dat er in ieder geval nog meer auto’s komen. “Dan kunnen wij aan nog meer kinderen afleiding bieden door middel van een speelgoedauto.”

Contact uitklapper, klik om te openen

Heeft u vragen, neemt u dan contact op met het OK Centrum van het WKZ.

088 75 544 96

De holding van het OK Centrum WKZ is bereikbaar van 07.45 - 16.00 uur

Route uitklapper, klik om te openen

Onze zorgverleners uitklapper, klik om te openen

Dr. B. (Bas) van Zaane

Medisch hoofd OK Centrum WKZ

B. (Bregt) Michel,

Locatiemanager OK Centrum WKZ