Je komt in ons ziekenhuis voor het inbrengen van een Hickman katheter. Een Hickman katheter is een soepel slangetje dat we onder je huid in een groot bloedvat plaatsen. Medicijnen, vocht of voeding kunnen dan door dat slangetje direct in je bloed komen. Een soort infuus dus.
Een Hickman katheter inbrengen
Hickman katheter bestaat uit twee woorden:
Hickman: zo heet de dokter die dit heeft uitgevonden.
Katheter: betekent een dun buigzaam buisje of slangetje.
Broviac is een andere naam voor de Hickman katheter; zo heet de dokter die een vergelijkbare katheter heeft gemaakt. In andere ziekenhuizen gebruiken ze die naam soms.
Wanneer krijg je een Hickman katheter?
- Als je voor langere tijd medicijnen, vocht of voeding moet krijgen door een infuus.
Waarom een Hickman katheter?
- Sommige medicijnen kunnen prikkelen en je bloedvat beschadigen. Dat gebeurt vooral als je die medicijnen lang en vaak nodig hebt. Een Hickman katheter zit in een groot bloedvat. Daarin stroomt je bloed heel snel. De medicijnen mengen dan snel met je bloed. Je bloedvat beschadigt dan niet zo snel.
- Als een bloedvat bij een gewoon infuus beschadigd is, doet het pijn. Het infuus moet er dan uit en je krijgt weer een nieuw infuus. Een Hickman katheter kan veel langer blijven zitten. Je hoeft niet steeds weer opnieuw geprikt te worden.
- Bloed afnemen uit een Hickman katheter is heel eenvoudig. Je voelt er niets van. Je hoeft niet geprikt te worden. Helaas lukt het niet altijd bij elke Hickman om er bloed uit af te nemen.
- Een Hickman katheter is gemaakt van siliconen. Dat is een soort plastic waar je lichaam goed tegen kan. Je lichaam stoot het niet af. Je krijgt er geen allergische reactie van.
Thomas (11 jaar):”Ik vond het eerst maar een raar idee, zo’n slangetje dat zo lang in mijn lijf zou zitten. Nu ben ik er heel blij mee: niet meer zo vaak geprikt worden en geen lastige infusen meer in mijn handen en armen!”
Je krijgt de Hickman katheter tijdens een operatie.
Van de operatie zelf merk je niks, want je bent onder narcose. Narcose wil zeggen dat je gaat “slapen” met behulp van medicijnen. Je voelt dan helemaal niets meer.
Het inbrengen van de Hickman katheter duurt ongeveer 60 minuten.
Je vader of moeder mogen de hele dag bij je blijven. Alleen niet tijdens de operatie. Maar dat merk je niet, omdat je dan onder narcose bent.
Je krijgt een Hickman katheter op de operatieafdeling van het WKZ, afdeling Dromedaris. Als je al in het ziekenhuis ligt, ga je vanuit je eigen afdeling naar afdeling Dromedaris. Als je van thuis komt, ga je eerst naar de afdeling dagbehandeling: afdeling Kameleon. Locatie WKZ -1e verdieping.
De Hickman katheter
Een Hickman katheter is een soepel slangetje dat gemaakt is van siliconen. Een deel van de Hickman katheter zit onder de huid. Dat zie je dus niet. Een deel zit boven de huid. Dat zie je dus wel. Aan dit deel sluiten we een slangetje aan met medicijnen, vocht of voeding. We noemen dat een infuuslijn.
Waar zit een Hickman katheter?
Een Hickman katheter zit links of rechts op je borstkas. Om de katheter in te brengen krijg je een sneetje van ongeveer 5 millimeter net onder je sleutelbeen. Aan dezelfde kant krijg je wat lager op je borstkas een tweede sneetje. Tussen de twee sneetjes maken we onder de huid een tunnel. Hierin komt de Hickman katheter. Van onder naar boven. Bij het onderste sneetje zit een viltje. Net onder de huid. Je voelt aan de buitenkant een kleine bobbel.
Wat doet het viltje?
Het viltje groeit vast aan de huid. Dit duurt een week of drie. Als je problemen hebt met je afweer, kan het langer duren. Door het viltje blijft de Hickman katheter op zijn plaats. Ook zorgt het viltje er voor dat ziekmakers (bacteriën) niet zo makkelijk in je lichaam kunnen komen en voor een ontsteking kunnen zorgen.
In welk bloedvat zit de Hickman katheter?
De Hickman katheter zit in een groot bloedvat vlak onder je sleutelbeen. Hij wordt bij het bovenste sneetje in het bloedvat geschoven.
Hoe ziet de Hickman er uit?
Bij het onderste sneetje zie je het slangetje in je huid zitten. We noemen dat ook wel de insteekplaats of de huidpoort. Er zit een stevig, wat dikker stukje op het slangetje. Hier zit een klemmetje op. Met dit klemmetje kunnen we de Hickman katheter open en dicht zetten. Het klemmetje mag alleen op dit verdikte stukje van de katheter komen. Zo gaat de katheter niet kapot. Het uiteinde van de Hickman katheter is ook wat dikker. Hierop kunnen we een spuit of infuuslijn zetten. Ook kan er een afsluitdopje op komen als we de Hickman katheter niet gebruiken.