Tracheotomie
Tracheotomie
De luchtpijpsnede (tracheotomie) is een operatie om ernstige benauwdheid te behandelen of te voorkomen. De benauwdheid wordt veroorzaakt door een afwijking in de keelholte, het strottenhoofd of het bovenste gedeelte van de luchtpijp.
We voeren een tracheotomie uit als uw kind niet op een normale manier door de mond of neus kan ademen en het daardoor vaak benauwd heeft. De oorzaak hiervan kan zowel aangeboren als verworven zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- stembanden die niet goed open gaan
- luchtwegvernauwing
- slapte van de luchtpijp (tracheamalacie)
- letsel van de luchtpijp
- langdurige beademingsbehoefte
- slikstoornis (verslikken)
Bij deze operatie plaatsen we een tracheacanule (buisje van kunststof). De tracheacanule is een kunstmatige verbinding naar de longen en vormt daardoor de ademweg van het kind. De tracheacanule zit in het tracheostoma, dit is de opening in de hals naar de luchtpijp.
Resultaat
Na het plaatsen van de tracheacanule met een luchtpijpsnede kan uw kind weer normaal ademen door de canule. Het plaatsen van de canule is meestal tijdelijk maar kan in enkele gevallen ook permanent zijn.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
De operatie vindt plaats op de operatiekamer in het WKZ. Er zijn hier veel mensen aanwezig, zoals de anesthesist, kno-arts, artsen in opleiding en ondersteunend personeel. Beide ouders kunnen mee naar de ruimte die voor de operatiekamer ligt. Daarna kan een van de ouders ook mee tot op de operatiekamer; hij of zijn kan aanwezig blijven tot het kind in slaap is gevallen.
De narcose
Uw kind krijgt op de operatiekamer een infuus of een kapje op het gezicht waardoor het in slaap wordt gebracht. De operatie vindt plaats onder volledige narcose.
De ingreep
Bij de ingreep maakt de arts een huidsnede boven het borstbeen in de hals. Vervolgens maakt hij een sneetje in de luchtpijp en hecht hij de luchtpijp aan de huid. Door de opening plaatst hij een buisje (tracheacanule). De huidwond rond de opening naar de luchtpijp (tracheostoma of stoma) wordt deels gehecht. De canule heeft bij oudere kinderen vaak een ballonnetje (cuff) dat in de luchtweg opgeblazen wordt. Hierdoor kan er geen slijm of wondvocht vanuit de mond of de keel in de longen lopen.
Duur van de ingreep
De totale ingreep duurt ongeveer 90 minuten.
Na de behandeling uitklapper, klik om te openen
De canule
Na zeven dagen vervangen we de canule en verwijderen we de hechtingen. Tot die tijd verblijft uw kind op de intensive care. Wanneer de situatie het toelaat, wordt uw kind overgeplaatst naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige oefent met u met de canulezorg. Uw kind gaat pas naar huis wanneer u als ouder(s) (of andere familieleden) de canulezorg beheersen. Dit kan soms wel meerdere weken in beslag nemen. Hoe lang uw kind de canule moet dragen, hangt af van het ziektebeeld. De periode kan variëren van enkele weken tot jaren. Uw kind zal gedurende deze tijd altijd op controle blijven komen op de polikliniek.
Mogelijke complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.
Voor deze ingreep kunnen dat zijn:
- (Wond)infecties, nabloeding, pijn waarvoor eventueel medicatie nodig is.
- Verstopping of verplaatsing van de canule waardoor (acute) benauwdheid kan optreden.
- Zwelling van de hals of de keel waardoor problemen met slikken en spreken ontstaan.
- Vasthouden van lucht onder de huid van de hals, gezicht of borstkas (subcutaan emphyseem).
- Er bestaat een kleine kans op het ontwikkelen van een klaplong.
Contact opnemen met arts
Na het plaatsen van een tracheacanule bespreken we uitvoerig met u wanneer u contact moet opnemen met een arts. Als uw kind benauwd wordt, bloed verliest via de canule, voeding opgeeft via de canule of koorts heeft moet u altijd contact opnemen.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
3-7-2024
Toegangstijd polikliniek Keel-, neus-en oorheelkunde: 2 a 3 weken
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Relevante websites
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Om een afspraak te maken op de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde
Telefoonnummer: 088 75 549 02Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.