Kindergeneeskunde, profileringsstage kinderlongziekten / kinderallergologie
Deze profileringsstage binnen de kindergeneeskunde is geschikt voor elke arts in opleiding tot specialist (aios) die zich wil verdiepen in zorg voor 3e lijns acute en chronische longziekten & 3e lijns allergologie.
Profileringsstafe kinderlongziekten / kinderallergologie uitklapper, klik om te openen
Voor wie is de profileringsstage interessant?
Voor elke AIOS die zich wil verdiepen in zorg voor 3e lijns acute en chronische longziekten & 3e lijns allergologie
Welke bagage neemt de AIOS mee aan het eind van de stage?
De AIOS kent de belangrijkste punten van diagnostiek, behandeling & follow-up van:
- Moeilijk behandelbaar astma
- Wheezing bij jonge kinderen (“preschool wheezers”)
- Cystic Fibrosis
- Aangeboren thoracale malformaties
- Gecompliceerde pneumonie met pleuraemypeem
- Chronisch hoesten
- Aspiratie corpora aliena
- 2e en 3e lijns Voedselallergie
- (Moeilijk behandelbaar) Eczeem
- (Chronische) urticaria
- Allergische rhinitis
- Immunotherapie (mn bij AR)
En de AIOS weet waar onderstaande diagnostiek in te zetten en kan de uitslagen hiervan beoordelen en toepassen in het verdere plan van aanpak voor de patiënt:
- Longfunctie-onderzoek (spirometrie, plethysmografie, diffusieonderzoek, FeNO)
- Beeldvorming (X-thorax, CT-thorax)
- RAST/specifiek IgE, huidpriktesten en (dubbelblinde) voedselprovocaties
Wat wordt er verwacht van de aios?
De profileringsstage duurt 6 maanden. De AIOS heeft 2 dagdelen per week poli (één kinderlongziekten en één allergologie). Deze poli’s lopen 6 maanden door zodat patiënten goed vervolgd kunnen worden. Minimaal 3 dagen/week zal de AIOS het consultensein bij zich dragen voor consulten in het WKZ of voor spoedconsulten op de eigen poli.
Elke maandagmiddag kan worden meegedraaid met de CF poli, op woensdag met de CF check-up dag, op vrijdagochtend is er een refereermoment met nadien bespreking van polipatiënten, bekijken van bronchoscopieën en CT’s en aansluitend de afdelingsvisite op de verpleegafdeling. Eens per 6 weken is er op vrijdagochtend een kinderlongziekten carrousel waarbij kinderartsen uit de regio participeren aan de bespreking en een specifiek onderwerp verder wordt uitgediept. De AIOS houdt minimaal 2x een referaat waarvan 1x tijdens de kinderlongziekten carrousel. Wekelijks worden alle aangevraagde longfunctieonderzoeken door de AIOS beoordeeld en besproken met een van de kinderlongartsen.
Iedere dinsdag zijn er 3e lijns voedselprovocaties en elke vrijdag is er een multidisciplinair allergologiespreekuur met de dermatologie. De AIOS draait (zelfstandig) mee op de dagbehandeling en bij het MDO spreekuur allergologie.
Afhankelijk van de belangstelling kunt worden meegewerkt aan lopend wetenschappelijk onderzoek op onze afdeling (o.a. op het gebied van microbiologie bij CF, CFTR functie, inspanning bij CF), eventueel leidend tot een wetenschappelijke publicatie. Bij meer klinische interesse kan worden gewerkt aan verdere professionalisering in de zorg middels uitwerken van protocollen, geven van onderwijs, ontwikkelen van foldermateriaal, etc.
Waarom deze stage in het WKZ?
Alle aspecten van de 3e lijns kinderlongziekten en allergologie zijn aanwezig in het WKZ. Er loopt veel (inter)nationaal multicenter onderzoek. CF is een speerpunt, we behandelen ruim 1/3 deel van alle kinderen in NL.
Hoe en met wie contact opnemen?
Dr. K.M. de Winter, kinderarts – pulmonoloog.