Kindergeneeskunde, wetenschapsstage infectieziekten
Kindergeneeskunde, wetenschapsstage infectieziekten
Het Respiratoir Syncytieel Virus (afgekort RS-virus of RSV) is een virus dat ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt. Elke herfst en winter zorgt het virus voor uitbraken van luchtweginfecties, met name bij zuigelingen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan naar het RS-virus. Bij de RSV Research Group lopen met grote regelmaat (geneeskunde-)studenten stage
Onderzoeksstage microbiologie-infectiologie-immunologie. uitklapper, klik om te openen
Periode
12 weken stage
Doel
Inventariseren van risico op ernstige infecties bij patiënten die anti-CD20 behandeling hebben gekregen.
Achtergrond
Anti-CD20 behandeling wordt gebruikt voor patiënten met auto immuun ziekten en maligniteiten. Anti-CD20 behandeling leidt tot B cel depletie en daardoor tot een verhoogd infectie risico. Het lab van prof. Suzan Rooijakkers ontwikkelt specifieke antistof therapie en is bezig te inventariseren welke infecties het meest voorkomen bij anti B cel behandeling.
Methode
UPOD search middels standaard script voor uitvragen van infecties, co-medicatie en operatieve interventies; deze search wordt door aparte informaticus uitgevoerd. De student zal vervolgens de gegevens bewerken, statistisch analyseren, en daar een verslag van maken. Data verzamelen is dus een klein onderdeel van de stage, analyse en verslaglegging een groter onderdeel. Vervolgens presentatie van resultaten.
Tijdsperiode
Zomer of najaar 2019.
Student
SUMMA of CRU student die 12 weken beschikbaar is. Analytisch, zelfstandig werkend, precies en leergierig.
Begeleiders
Prof. Suzan Rooijakkers (hoogleraar medische microbiologie)
Dr. Joris van Montfrans (kinderarts) - J.vanMontfrans@umcutrecht.nl