Mijn Ziekenhuispaspoort
Mijn Ziekenhuispaspoort
Op 25 september 2024 werd Mijn Ziekenhuispaspoort feestelijk gelanceerd. De app en het boekje zijn nu voor alle patiënten van het WKZ te gebruiken.
Wat is Mijn Ziekenhuispaspoort? uitklapper, klik om te openen
Mijn Ziekenhuispaspoort is een middel waarmee uw kind zijn wensen rondom medische handelingen kenbaar maakt. U kunt thuis op een rustig moment de app met uw kind bekijken en invullen. Zo kunnen jullie je goed voorbereiden op wat er gaat gebeuren en op welke wijze dat het beste kan.
animatie over Mijn Ziekenhuispaspoort
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Thuis kan u rustig met uw kind terugkijken op de medische handeling en of alles liep zoals jullie gedacht en gehoopt hadden. U kunt de wensen in de app aanpassen of alleen notities maken voor de volgende keer.
Voor wie is Mijn Ziekenhuispaspoort? uitklapper, klik om te openen
Voor alle kinderen in het WKZ. Om de app zelfstandig in te vullen moet uw kind kunnen lezen. U kunt uw kind daarbij natuurlijk altijd helpen. Kan uw kind de app niet zelfstandig invullen? Doet u het dan met uw kind, uitgaande vanuit de gedachte, ervaring en ideeën van uw kind.
Op latere leeftijd kan uw kind de app natuurlijk helemaal zelfstandig gebruiken. We gaan hierbij uit van rechten die uw kind heeft volgens de WGBO-wet.
Hoe komt uw kind aan Mijn Ziekenhuispaspoort? uitklapper, klik om te openen
U of uw kind kunnen de app gratis downloaden vanuit de playstores. De app heet: Mijn Ziekenhuispaspoort (klik hier voor Apple of Android).
Kan uw kind alleen wensen doorgeven via de app? uitklapper, klik om te openen
Voor kinderen die geen gebruik willen of kunnen maken van de app komt er in de loop van 2024 ook een papieren versie. Maakt uw kind geen gebruik van Mijn Ziekenhuispaspoort dan mag uw kind (of u als ouder voor uw kind) de wensen ook gewoon vertellen. Heel graag zelfs. Wij zullen zelf ook vragen wat voor u en uw kind belangrijk is.
Hoe kan de zorgverlener de informatie lezen? uitklapper, klik om te openen
De zorgverlener kan alle schermpjes, die uw kind heeft ingevuld, vooraf inzien. Het kan voorkomen dat niet alle zorgverleners van te voren hebben kunnen kijken. Dan kan uw kind de wensen gewoon vertellen of het schermpje laten zien of het papieren paspoort. Net wat het beste past.
Luister in deze podcast wat Mia en Roy vertellen over Mijn Ziekenhuispaspoort
Stappen in de app die jullie thuis kunnen doorlopen uitklapper, klik om te openen
1. Kennismaking/profiel
Het is belangrijk dat de naam van het kind bekend is (voor- en achternaam) en de geboortedatum. Daarmee kan de zorgverlener de informatie uit de app van te voren opzoeken en zich voorbereiden op de handeling die bij uw kind gaat plaatsvinden.
Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om persoonlijke informatie te delen. Voor de zorgverlener kan dit belangrijke informatie zijn. Deze informatie wordt gebruikt als er contact is met het kind, wat vertrouwen kan geven.
2. Informatie over de medische handeling
Via linkjes in de app komt u ook bij de informatie over de betreffend behandeling. De handelingen die met een naald plaatsvinden, zoals een bloedafname, een infuus een injectie en een punctie zijn vaste items. Net zoals een sonde plaatsen, een MRI en het kapje. Bij 'anders' kan iedere denkbare medische handeling ingevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan bloeddruk meten, een verbandwissel, een echo, een klysma, lichamelijk onderzoek...enz. Alles waar uw kind mee te maken krijgt en wensen over heeft!
Thuis kunt u ook vast de Prik! App downloaden om uw kind voor te bereiden op handelingen met de naald.
3. Wens doorgeven
- Uw kind begint met aangeven om welke situatie het gaat.
- Daarna kan uw kind aangeven of hij een voorkeursplek heeft op het lichaam. Bijvoorbeeld dat een infuus het beste op de hand kan. Dit is vooral bedoeld voor kinderen die daar al ervaring mee hebben. Als je het niet weet, kun je dat ook aangeven.
4. Materialen die helpen
uw kind kan aanvinken welke materialen hem kunnen helpen om hem af te leiden. Naast keuze uit afleidingsmaterialen kan uw kind ook laten weten of jullie gebruik willen maken van materialen om pijn te blokkeren. Bij de uitleg over de materialen staat een kort filmpje.
U vindt hierover ook meer informatie op de pagina Pijn en Angst Rem onder het kopje ‘ondersteuning bij medische handelingen’.
5. Wat kan ik zelf doen?
Er is een pagina in de app waarin uw kind in een tekst vak kan typen wat hij graag zelf wil doen. U kunt daarbij denken aan:
- Zelf helpen een pleister weg te halen
- Mijn knuffel meenemen
- Een korte ontspanningsoefening doen
- Aangeven wanneer ik er klaar voor ben, binnen de afgesproken kaders
6. Wat kunnen mijn ouders voor mij doen?
Het belangrijk dat u rust en vertrouwen uit kunt stralen Als u dat lastig vindt, dan kan het verstandig zijn om een andere veilige (ouder)figuur te vragen aanwezig te zijn bij de handeling. Het is ook altijd mogelijk om een zorgverlener te vragen uw rol tijdelijk in te nemen.
op een volgende pagina in de app kan uw kind typen wat u voor hem kan doen. U kunt daarbij denken aan:
- Samen een fantasie verhaal bedenken
- Voorlezen
- Zachtjes op mijn rug kriebelen
- Even helemaal niks zeggen en mij alleen lekker knuffelen
U kunt informatie en ideeën op doen op de volgende pagina’s:
7. Wat kunnen de zorgverleners doen?
U mag van ons verwachten dat we er alles aan doen om de medische handeling goed te laten verlopen. Daarvoor maken we samen met jullie een plan aan de hand van de wensen die uw kind aangeeft in Mijn Ziekenhuispaspoort.
Daarna is er een pagina in de app waarin uw kind kan typen wat wij voor hem kunnen doen. U kunt daarbij denken aan:
- Vooraf veel uitleg geven
- Leuke grapjes maken
- Gewoon doorgaan en niets zeggen
- Mij even de tijd geven om te wennen
Daarnaast hebben we in het WKZ nog materialen en methodes die alleen aangeboden worden door zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het gebruik daarvan. Hiervoor dient dus altijd vooraf overleg plaats te vinden of dit kan en ook bij de situatie van uw kind past. We noemen er hier een paar:
- Echogeleid prikken
- Vein viewer (bloedvatenzoeker)
- Astodia viewer (bloedvatenzoeker)
- Sucrose toedienen (bij baby’s)
- Oefen-MRI
- Hypnose technieken
Na de handeling zal de zorgverlener uw kind een geschreven en/of een digitaal compliment geven. Dit is om de situatie positief af te ronden en uw kind aan te moedigen. Soms werkt het om ook een echte beloning te geven. In het WKZ gaan we uit van de methode van ‘bewust belonen’. U kunt daarover hier meer lezen.
Ook zal de zorgverlener direct na de handeling met jullie evalueren. Jullie bespreken wat goed ging en wat de volgende keer beter of anders kan. Dit kan uw kind direct in de app noteren of later thuis.
8. Mijn notities
Hiervoor is een notitiepagina. Hier kan uw kind alles opschrijven wat hij kwijt wil, wat niet ergens anders past, en wat hij niet wil vergeten!
Wat doen jullie, na de behandeling, thuis? uitklapper, klik om te openen
Thuis is er soms meer rust om even terug te denken en vast te bedenken hoe het een volgende keer kan gaan. Denk daarbij aan dingen als:
- Waren de wensen van mijn kind goed?
- Werkte het plan dat we gemaakt hebben?
- Deed iedereen wat we afgesproken hadden?
- Wat wil mijn kind volgende keer anders?
In de app is het mogelijk om de wens op alle onderdelen aan te passen. Dus de gekozen materialen, wat je zelf kunt doen etc. Klik dan op het icoontje met het potloodje, pas aan wat nodig is en sla de nieuwe wens op. De oude wens wordt bewaard. Uw kind bouwt een ‘geschiedenis’ op van hoe het gegaan is, welke veranderingen er zijn en welke stappen uw kind maakt, bijvoorbeeld van veel begeleiding en ondersteuning naar steeds meer zelf kunnen. Als er bij bijvoorbeeld een bloedafname helemaal geen ondersteuning meer nodig is dan kan uw kind de wens ‘bloedafname’ verwijderen. Of de betreffende pagina uit het boekje scheuren.
Ook is er een mogelijkheid om terug te kijken en te beschrijven hoe het gegaan is. Wat ging goed wat kan een volgende keer beter? De zorgverlener kan deze terugblik ook inzien.
Als uw kind voor een andere medische handeling naar het ziekenhuis moet, dan kunnen met de knop ‘nieuwe wens’ dezelfde stappen weer doorlopen worden. Zo kan het ene kind 3 situaties in de app hebben staan; bloedafname, injectie en MRI, en de ander alleen infuus.