Elektrocardiogram (ECG)
Elektrocardiogram (ECG)
Een elektrocardiogram (ECG) of hartfilmpje is een manier waarop onderzoek naar het hart wordt gedaan. Op een ECG kunnen we verschillende hartafwijkingen en hartritmestoornissen zien.
Hoe gaat dit in z'n werk?
Een elektrische prikkel zorgt dat het hart klopt. Deze prikkel kunnen we op de huid meten met elektroden, dat zijn plakkers met een snoertje eraan. We plakken deze elektroden op de borstkas, armen en benen van uw kind. Ze zijn aangesloten op een computer, waar ze opgeslagen worden en door een speciaal apparaat op papier worden gezet. U mag bij uw kind blijven tijdens het ECG.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Op de dag van uw afspraak meldt u zich met uw kind bij het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, receptie 14, op de eerste verdieping.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
In de ECG-kamer trekt uw kind de bovenkleding uit. Voor het maken van het ECG ligt uw kind op de onderzoekstafel. Een doktersassistent doet het onderzoek. De assistent plakt de ECG-plakkers op verschillende plekken:
- 6 op de borstkas;
- links en rechts op de bovenarm óf links en rechts op de schouder;
- links en rechts op het been óf links en rechts op de heup.
De plakkers kunnen een beetje koud aanvoelen. De assistent zet het ECG-apparaat aan, zet de gegevens van uw kind in de computer en maakt de snoertjes vast aan de ECG-plakkers. Hier voelt uw kind niets van. De assistent vraagt uw kind om heel stil te liggen. Dit kan voor baby’s nog wel eens een uitdaging zijn. Soms laten we daarom de baby drinken tijdens het onderzoek, dat helpt om uw baby af te leiden. Daarna wordt het ECG gemaakt. Uw kind voelt daar niets van, maar hoort misschien wel het papier uit het apparaat komen of ziet de lijntjes op de monitor. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Bij het maken van een ECG is geen kans op complicaties.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Als het ECG gemaakt is haalt de assistente alle ECG-plakkers er weer af. Dit doet geen pijn, maar kan wel een beetje trekken. Daarna mag uw kind zich weer aankleden. U krijgt de uitslag van de dokter die het ECG aanvraagt, meestal nog dezelfde dag. U kunt de uitslag nog bekijken via Mijn UMC Utrecht.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Belangrijk
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen, afhankelijk van de reden voor verwijzing.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Uw kind is doorverwezen naar de afdeling kindercardiologie en kinderhartchirurgie. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op.
Polikliniek Kindercardiologie / kinderhartchirurgie
Telefoonnummer: 088 75 547 00De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.
Hebt u vragen over de planning van een operatie of hartkatheterisatie? Bel dan onderstaand telefoonnummer:
T: 088 75 547 04U kunt ook een e-consult aanvragen via Mijn UMC Utrecht. Dit kan alleen als uw kind al patiënt bij de afdeling kindercardiologie is.
Is uw kind onder behandeling in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen en is er een acuut levensbedreigend probleem? Bel dan 112.
Buiten kantooruren
Vraag de telefonist of hij u doorverbindt met de dienstdoende arts-assistent kindergeneeskunde. Deze kan laagdrempelig overleggen met de dienstdoende kindercardioloog.