Terug

EMG

EMG

Patiëntfolder

Informatie voor ouders

Uw kind komt voor een onderzoek, behandeling of ingreep naar het ziekenhuis. Ieder kind en iedere ouder beleeft dit op zijn eigen manier. Het kan zijn dat er sprake is van spanning of onzekerheid. U en uw kind krijgen te maken met een nieuwe wereld, nieuwe mensen en onbekende situaties. Wij vinden het belangrijk om u en uw kind hierbij goed te begeleiden.

Deze folder is bedoeld om uw kind voor te bereiden. Maar ook om u te informeren over wat er gaat gebeuren. Als jullie weten wat jullie te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. De arts bespreekt met u, en als het mogelijk is ook met uw kind:

 • Waarom uw kind dit onderzoek, deze behandeling of ingreep krijgt
 • Hoe we dit onderzoek, deze behandeling of ingreep doen

Thuis stellen kinderen vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u bij de voorbereiding.

Lees de folder éérst zelf. Zodat u goed weet wat er gaat gebeuren. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf (mee)lezen. Bespreek achteraf samen of alles duidelijk is. Schrijf eventuele vragen op, zodat jullie die nog kunnen stellen in het ziekenhuis.

Verderop staan tips hoe u uw kind kunt voorbereiden en begeleiden bij het onderzoek, de behandeling of de ingreep.

Jongeren en WGBO: jouw rechten in de medische zorg

https://www.hetwkz.nl/nl/voorlichting/jongeren-en-wgbo/folder wgbo qr code

Je komt naar ons ziekenhuis voor een onderzoek: een EMG. Dat is een onderzoek waarbij we meten hoe jouw spieren en zenuwen werken. Met een EMG onderzoekt de dokter wat de oorzaak is van jouw klachten.

EMG is een afkorting voor:

Electro = elektrische activiteit

Myo = wat met de spieren te maken heeft

Grafie = het opschrijven van gegevens

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Een EMG maken is op sommige momenten pijnlijk. Er mag iemand bij je blijven tijdens het EMG. Je vader, moeder, of iemand anders die je graag bij je hebt.

Voor het EMG kom je naar de afdeling Klinische Neurofysiologie. Je vindt deze afdeling op de tweede verdieping van het UMC Utrecht, locatie UMC-gebouw bij receptie 6.

Het WKZ ligt naast het UMC-gebouw. Het UMC-gebouw is het ziekenhuis voor volwassenen. Als je opgenomen bent ga je van het ene naar het andere ziekenhuis door een tunnel. Lopend of rijdend in een bed of een rolstoel.

Je zenuwstelsel en je spieren

Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in je lichaam, bij alles wat je doet en wat je voelt.

Zenuwen zijn eigenlijk net autowegen. Auto’s rijden van het ene naar het andere punt. Je zenuwen geven op dezelfde manier berichtjes door. Dat noemen we signalen. Die signalen ‘reizen’ heen en weer tussen je hersenen en je spieren. Daardoor kun je bewegen, voelen, zien, horen, ruiken en proeven.

Als er op de autoweg een file is, rijdt het verkeer langzamer. Soms staat het zelfs helemaal stil. Dat kan ook in je lichaam gebeuren als de signalen van en naar je hersenen vastlopen. Dan kun je bijvoorbeeld niet goed meer zien of horen. Of je kunt een bepaalde beweging niet goed meer maken.

Het zenuwstelsel bestaat uit:

 • de hersenen
 • hersenstam
 • ruggenmerg

De hersenen

Je hersenen zitten in je hoofd, onder je schedel. Ze werken heel ingewikkeld. Je hersenen zorgen ervoor dat er van alles in je lichaam gebeurt. Bijvoorbeeld dat je kunt zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Ze regelen ook dat je kunt bewegen en dat je temperatuur goed blijft. En je kunt er natuurlijk mee nadenken en dingen onthouden. Je hersenen zorgen er ook voor dat jij je blij, boos of verdrietig voelt.

Hersenstam

De hersenstam is het onderste gedeelte van je hersenen. Het is de automatische piloot van je lichaam. De hersenstam regelt de dingen die je lichaam doet zonder dat je er over na hoeft te denken. Bijvoorbeeld ademhalen en je bloeddruk regelen. Je hersenstam zorgt er ook voor dat je lichaam eten en drinken goed verwerkt.

Ruggenmerg

Het ruggenmerg bestaat uit een dikke bundel zenuwen. Die zenuwen zijn de hoofdverbinding tussen je hersenen en de rest van je lichaam. Ze lopen door je wervelkolom, van je nek tot je stuitje. Zenuwen zorgen ervoor dat alle signalen uit je lichaam naar je hersenen gaan. Je hersenen zetten de signalen om in een actie in je lichaam. Bijvoorbeeld:

 • Je stoot je grote teen.
 • Via de zenuwen in je grote teen gaat er een signaal naar het ruggenmerg.
 • Via het ruggenmerg gaat het signaal naar je hersenen.
 • Je hersenen geven dan weer een signaal terug naar verschillende delen van je lichaam.
 • Jij trekt je voet terug, grijpt hem vast met je hand en de tranen springen in je ogen. Dat gaat allemaal vanzelf.

Om de hersenen en het ruggenmerg zitten beschermende vliezen, en een waterige vloeistof: hersenvocht.

Dit hersenvocht doet twee dingen:

 • het beschermt de hersenen en het ruggenmerg en
 • het vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen.

Spieren

Spieren zitten overal in je lichaam. Je hebt hele kleine spiertjes bijvoorbeeld bij je oog, maar ook hele grote bijvoorbeeld in je bovenbeen. Bij alles wat je doet gebruik je meerdere spieren. Van sommige spieren weet je dat je ze gebruikt. Bijvoorbeeld je spieren van je vingers als je zit te gamen. Er zijn ook spieren die werken zonder dat jij het merkt. Bijvoorbeeld bij je maag. Dat al je spieren goed werken is belangrijk voor een gezond lichaam. Daar zorgen je hersenen voor. Je hersenen geven signaaltjes door via je zenuwen naar je spieren. Dan spannen of ontspannen je spieren waardoor je beweegt.

Hoe werkt het EMG-apparaat?

Tijdens een EMG meten we dus twee dingen:

 • hoe jouw zenuwen werken
 • hoe jouw spieren werken

Om te meten hoe jouw zenuwen werken, gebruiken we elektroden en een EMG-apparaat. Een elektrode is een metalen dopje met een draad er aan. Die zit vast aan het EMG-apparaat, dat is een soort computer. De elektroden zijn nu even een soort boodschappers of internetkabeltjes. Ze geven aan de computer door wat er in jouw zenuwen gebeurt. Op het beeldscherm zijn dan allemaal lijntjes te zien. Dat zijn de signalen die jouw zenuwen uitzenden. Door deze lijnen goed te bestuderen, kunnen we zien wat er in jouw spieren en hersenen gebeurt.

Voor het meten van je spieractiviteit, gebruiken we een naaldje dat vastzit aan een computer. De dokter kan op het beeldscherm zien hoe je spieren werken.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Wat moet je van tevoren weten?

 • Trek kleren aan die niet te strak zitten.
 • Smeer voor het EMG gèèn crème of zalf op je armen en benen. Dan kan de dokter de metingen beter doen.

Wat doen wij vóór het EMG begint?

Om goed te kunnen meten, moeten je handen en voeten warm zijn. Daarom warmen we je handen en voeten soms eerst op met een speciale lamp of in warm water.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Hoe doen we een EMG?

Het onderzoek gebeurt in een behandelkamer. Je ligt op een onderzoeksbank. Je vader en/of je moeder mogen bij je blijven. Een dokter doet het onderzoek en een laborant helpt hem.

Het belangrijkste is dat je goed stil blijft liggen, anders kunnen we niet goed meten.

Een EMG maken bestaat uit twee delen:

1) meten hoe jouw zenuwen werken

 • De laborant of de dokter plakt met plakband een aantal elektroden op je armen en/of benen.
 • Via een klein apparaatje, een stimulator, krijgen de zenuwen in je armen en benen een soort ‘stroomstootjes’. De stimulator lijkt een beetje op een stekker. Je voelt dus een schokje, dat kan een beetje pijn doen. De eerste keer schrik je er een beetje van.
 • Op het beeldscherm van het apparaat kan de dokter zien hoe jouw zenuwen reageren als je zo’n schokje krijgt. Als dit klaar is, haalt de dokter de elektroden weer van je armen en benen.

2) meten hoe jouw spieren werken

 • Met een klein naaldje prikt de dokter in de spier van je arm en/of been. Hij beweegt de naald een beetje heen en weer. Dit kan pijn doen. De dokter vertelt hoe vaak hij dat gaat doen.
 • Eerst moet je gewoon stil liggen. Dan moet je de spier aanspannen met de naald erin. We vertellen hoe je dat moet doen.
 • De dokter kijkt op de monitor hoe jouw spieren reageren. Hij doet dit als je stil ligt èn als je spant.

Als we alles goed in beeld hebben gebracht is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Na het EMG mag je weer naar huis of de afdeling

De uitslag

De uitslag krijg je na ongeveer 14 dagen van de dokter die het EMG heeft aangevraagd. De dokter bespreekt dan met jou en je ouders wat er op het EMG te zien is. Dit kan op de polikliniek of via de telefoon. Als je opgenomen bent, krijg je de uitslag van de zaalarts.

Bijwerkingen

Bij een EMG heb je geen last van bijwerkingen. Door een EMG krijg je er dus geen nieuwe klachten bij.

Complicaties

Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Bij een EMG is er geen kans op complicaties. Een EMG is veilig. Je wordt er niet ziek van. Je klachten worden er ook niet erger door.

Heb je nog vragen?

Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.

Voor vragen over het EMG, kun je bellen met de afdeling Klinische Neurofysiologie: 088 75 579 68

Voor andere vragen of advies kun je bellen met een pedagogisch medewerker via het secretariaat Pedagogische Zorg:

• Telefonisch: kantoordagen van 09.00 - 16.00 uur, 088 75 754 24

• Per mail: pedagogischspreekuur@umcutrecht.nl

• Persoonlijk: kantoordagen van 13.30 -14.30 uur, 4e verdieping, richting sportdakterras, eerste deur links na de klapdeur

Je ouders kunnen deze nummers ook bellen.

Contact uitklapper, klik om te openen

Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek kinderneurologie, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Polikliniek Neurologie

Telefoonnummer: 088 75 673 70 Email adres: kinderneuro@umcutrecht.nl
Bereikbaar:
maandag 8.30 tot 12.00 uur
woensdag 8.30 tot 12.00  uur
donderdag 13.30 tot 16.30 uur
vrijdag 8.30 tot 12.00 uur

Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

https://www.hetwkz.nl/nl/uw-kind-voorbereiden tips qr code

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Contact

Afspraken

Praktisch

hetwkz.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet