Luchtwegscopie
Luchtwegscopie
Via een luchtwegscopie kunnen we de bovenste en onderste luchtwegen (strottenhoofd/ luchtpijp/ afsplitsing van de luchtpijp naar de longen) van uw kind onderzoeken om eventuele afwijkingen in beeld te brengen of uit te sluiten, zoals een slappe luchtpijp of een vernauwing van de luchtpijp.
Met een luchtwegscopie willen we nagaan of er in de bovenste en onderste luchtwegen afwijkingen aanwezig zijn. We kunnen met dit onderzoek bekijken of er sprake is van aangeboren of verworven afwijkingen van de neusholte, keelholte of luchtpijp. Het onderzoek gebeurt onder algehele narcose, waarbij uw kind zelfstandig ademt maar wel slaapt.
De voordelen van dit onderzoek zijn dat uw kind niets merkt van het onderzoek, en dat de arts betrouwbaar onderzoek kan doen naar de gehele luchtweg. Een nadeel kan zijn dat uw kind moet worden opgenomen voor minimaal één nacht, en soms ook nog een nacht ter observatie moet blijven op de intensive care na de scopie.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Als u met uw kind naar het ziekenhuis komt voor het onderzoek hoeft u alleen spullen voor de nacht mee te nemen. Ook is er de mogelijkheid dat een van de ouders blijft overnachten in het ziekenhuis, soms ook op de kamer van uw kind. Meestal is het de bedoeling dat uw kind nuchter naar het ziekenhuis komt voor de ingreep tenzij anders wordt vermeld.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het kijkonderzoek vindt plaats op de operatiekamer in het WKZ. Op de operatiekamer zijn meerdere personen aanwezig . Beide ouders kunnen mee naar de ruimte die voor de operatiekamer ligt (de holding). Daarna mag een van de ouders ook mee in de operatiekamer en aanwezig blijven tot uw kind in slaap is gevallen. Uw kind krijgt op de operatiekamer een infuus, waardoor het slaapmiddel wordt gegeven of wordt in slaap gebracht met een kapje op het gezicht. Tijdens het in slaap vallen kan uw kind onrustig zijn en flink bewegen. Dit hoort bij het in slaap vallen en hier herinnert uw kind zich later niets meer van. Tijdens het onderzoek ademt uw kind zelf en onderzoekt de kno-arts eerst de neusholte, de keel en de beweeglijkheid van de stembanden. Daarna bekijkt hij de luchtpijp.
Als het onderzoek klaar is, laat de anesthesist uw kind weer rustig wakker worden. Het gehele onderzoek inclusief in slaap vallen, onderzoek en weer wakker worden duurt ongeveer een uur.
Daarna observeren we uw kind op de uitslaapkamer en mag u weer bij uw kind. De eerste twee uur na de kijkoperatie mag uw kind niet eten en drinken. Het strottenhoofd is verdoofd en hierdoor bestaat de kans op verslikken.
Mogelijke complicaties
Zelfs als een onderzoek helemaal goed is gedaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. Mogelijke complicaties van deze kijkoperatie zijn wondjes aan de tong, lippen of tandschade. Ook kan uw kind kortdurend keelpijn en slikklachten hebben. Verder kan het strottenhoofd zwellen waarvoor uw kind medicatie moet krijgen, langer beademd moet worden of (in zeldzame gevallen) een spoedsnede krijgt in de luchtweg van buitenaf.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Na het onderzoek, als er geen complicaties zijn opgetreden, kunt u uw kind in principe de volgende dag weer mee naar huis nemen. Het herstel zal niet veel tijd kosten. Soms kan uw kind enkele dagen nog wat keelpijn hebben. Uw kno-arts bespreekt de uitslag met u. Dit gebeurt meestal direct na de ingreep op de uitslaapkamer of dezelfde middag op de afdeling waar uw kind is opgenomen.
Leefregels
Na het onderzoek mag uw kind twee uur niet eten en drinken. Verder zijn er geen specifieke leefregels. Wel is het belangrijk om uw kind goed in de gaten te houden na een kijkoperatie, om te zien of er geen klachten zoals slikproblemen of benauwdheid ontstaan.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
3-7-2024
Toegangstijd polikliniek Keel-, neus-en oorheelkunde: 2 a 3 weken
Lees meer over wachttijdenWat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Om een afspraak te maken op de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde
Telefoonnummer: 088 75 549 02Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.