Op de afdeling
Op de afdeling
Als je kind is opgenomen op een van de verpleegafdelingen, heb je in het begin van de opname een zogeheten opnamegesprek om je de belangrijkste zaken van de afdeling, de opname, de behandeling en/of de operatie te vertellen. In dit gesprek kun je aangeven wat belangrijk is om te weten voor de verpleging van jouw kind. Ook is het van belang dat bij de opname bekend is wie bevoegd is om beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over de behandeling van jouw kind.
Op welke afdeling wordt je opgenomen?
Jouw omgeving uitklapper, klik om te openen
Onze verpleegafdelingen hebben één-, twee- en vierpersoonskamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer met toilet. Iedereen krijgt een eigen kast. Niet alle kasten kunnen goed afgesloten worden. We raden je aan geen waardevolle spullen in die kast te bewaren. Gebruik daarvoor de kluisjes in de huiskamer van de afdeling.
Maatregelen om infecties te voorkomen
In het ziekenhuis liggen en werken mensen die bacteriën of virussen bij zich dragen. Deze bacteriën en virussen kunnen infecties veroorzaken. Wij doen ons uiterste best om te voorkomen dat bacteriën en virussen op andere patiënten worden overgedragen. Aan de hygiënemaatregelen, zoals handen ontsmetten met handalcohol, moeten alle ziekenhuismedewerkers zich houden. Ook aan jou, jouw kind en bezoek vragen we om elke keer gebruik te maken van handalcohol wanneer je op de afdeling komt.
Soms zijn deze algemene maatregelen niet voldoende. Dan zijn speciale isolatiemaatregelen nodig. Er hangt dan een gekleurde kaart (isolatiekaart) op de kamerdeur of bij het bed van jouw kind. Hierop zien onze ziekenhuismedewerkers en het bezoek welke maatregelen nodig zijn. Voor meer informatie kun je terecht bij de verpleegkundige of behandelend arts.
Naar een andere kamer
Patiënten met isolatievoorschriften en patiënten met speciale (ernstige) ziektebeelden plaatsen wij op een eenpersoonskamer. Bij een meerpersoonskamer kijken we van te voren of de leeftijden van de kinderen een beetje bij elkaar aansluiten.
Door onverwachte spoedopnames kan het gebeuren dat een bepaalde patiënt voorrang heeft op een bepaalde kamer. Soms moeten kinderen op een kamer dicht bij de balie liggen, zodat de artsen en verpleegkundigen hen nog beter in de gaten kunnen houden. Of we moeten onverwacht een patiënt opnemen, die in isolatie moet liggen.
Het kan hierdoor voorkomen dat jouw kind tijdens de opname wordt verplaatst naar een andere kamer op de afdeling. Jullie krijgen dit dan zo spoedig mogelijk te horen. Wij vragen jouw begrip hiervoor.
Infotainment
Boven het bed hangt een beeldscherm met een toetsenbord. Met dit apparaat kun je televisie kijken, internetten, spelletjes doen en via dit systeem kan je het avondeten van je kind doorgeven. We noemen dit het infotainment-systeem.
De verpleegkundige legt uit hoe alles rondom het bed werkt. Je kunt ook op de website kijken voor de instructiefilm. Het infotainment wordt binnenkort op alle afdelingen vervangen door een iPad.
Huiskamer
Op elke afdeling vind je een huiskamer, sommige met balkon. Dit is de plek waar je als ouders gratis koffie/thee kunt pakken en ook je meegenomen eten kunt bewaren in de koelkast, graag op het eten de naam en datum vermelden.. Verder is dit een ruimte waar jullie kunnen eten of een spelletje doen. In het WKZ is ook een Ronald MC Donald huiskamer die je kunt bezoeken. Je vindt deze huiskamer op de tweede verdieping van het WKZ.
Overige ruimtes op de afdeling
De douche en het toilet bij de kamer zijn alleen bestemd voor de opgenomen kinderen. Op de gang is een aparte douche- en een toiletruimte voor jullie als ouders en bezoek. Ouders mogen gebruik maken van het linnengoed van het ziekenhuis.
Er is een behandelkamer waar bijvoorbeeld infusen geprikt worden. En in het midden van de afdeling vind je de balie met daarboven een groot beeldscherm. Hierop zie je de kamerindeling, alle patiënten en de indeling van verpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners en de artsen voor die dag.
Achter de balie zit overdag een secretaresse waar je met vragen terecht kunt. Dit is ook de centrale plek voor de verpleegkundigen.
Blijven slapen uitklapper, klik om te openen
Wij betrekken je graag zoveel mogelijk bij de zorg voor jouw kind. Daarom kun je bijvoorbeeld, op de meeste afdelingen dag en nacht bij je kind zijn. Ook overleggen wij met je over medische beslissingen en over de zorg voor jullie kind. Dit geldt voor verpleging en opvoeding.
Dagindeling en artsenvisite uitklapper, klik om te openen
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis draait alles om onderzoek en behandeling van de aandoening van jouw kind. Daarom keren veel activiteiten elke dag terug en hebben we een dagindeling gemaakt.
Dagindeling op de verpleegafdeling
Precieze tijden verschillen per verpleegafdeling. Op aanvraag bij de medisch pedagogische zorg kan er een dagprogramma met pictogrammen gemaakt worden.
- Vanaf 07:00 uur begint de dag op de afdeling. Tot 07:45 uur leest de dagdienst de verpleegdossiers van de patiënten. De nachtdienst draagt daarna over aan de dagdienst.
- Tussen 07:30 en 09:00 uur krijgt jouw kind het ontbijt. Natuurlijk kunnen jullie als ouders meedoen aan het ontbijt samen met je kind. Geef dit aan bij de voedingsassistent.
- In de loop van de ochtend helpt de verpleegkundige, waar nodig, met de verzorging en behandeling van je kind. De verpleegkundige spreekt hiervoor een tijdstip af. De verpleegkundige voert verschillende lichaamscontroles uit, zoals temperatuur opnemen, polsslag tellen en bloeddruk opnemen. In de loop van de dag kunnen ook onderzoeken voor jullie kind gepland zijn. Hierover krijgen jullie tijdig informatie.
- Tussen 12:00 uur en 12:30 uur krijgt je kind de lunch.
- Tussen 12:30 - 14:00 uur is het rusttijd en wordt het licht gedempt.
- Tussen 15:00 - 16:00 is er een wisseling van verpleegkundigen. De dagdienst draagt over aan de avonddienst. Op dit moment is er ook onderwijs aan de verpleegkundigen.
- De warme maaltijd komt tussen 17:00 uur en 18:00 uur op de afdeling.
- Vanaf 19:00 uur streven wij naar rust op de afdeling. Daarom verzoeken wij je op jouw kamer geen gebruik meer te maken van groot licht, radio zonder oortelefoon, televisie en dergelijke zodat de andere kinderen de gelegenheid hebben om te gaan slapen.
- Rond 23:00 uur wisselen de avonddienst en de nachtdienst elkaar af.
Artsenvisite
Dagelijks evalueren we als behandelteam hoe het met je kind gaat en wat eventuele volgende stappen zijn in de behandeling. Dit noemen we ook wel visite of artsenvisite.
Deze visite vindt dagelijks plaats. Als je vragen hebt, geef ze vooral al voor die tijd door aan de verpleegkundige. Maar je kunt de verpleegkundige ook vragen hoe laat deze bespreking gehouden wordt. Op een aantal dagen doen we dit aan het bed van je kind (bedvisite). Je krijgt dan tussen 9:00 en 11:30 uur bezoek van het team van kinderartsen, kinderartsen-in-opleiding, coassistenten en verpleegkundigen. Jouw bijdrage en vragen zijn daarbij van groot belang. Jij kent jouw kind als geen ander en kan input geven die niemand anders kan.
Iets onduidelijk?
Mocht je zaken niet begrijpen tijdens deze visite, vraag het gerust. Als jouw kind op een meerpersoonskamer is opgenomen, vragen we je de kamer te verlaten als bij de andere patiënten bedvisite wordt gelopen. Hiermee bieden we iedereen de nodige privacy. In het weekend komt de arts niet bij elk kind langs en worden niet alle kinderen besproken in de visite. Dit gebeurt alleen als het belangrijk is.
Hoofdbehandelaar
Wanneer je kind in het ziekenhuis ligt, hebben jullie soms met meer behandelaars te maken, ook van verschillende specialismen. De behandelaar is vaak een arts in opleiding tot specialist (aios). Hij is het aanspreekpunt en komt langs om met jullie de behandeling te bespreken (artsenvisite).
Een medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de medische behandeling van jouw kind. Dit is jullie hoofdbehandelaar. Jullie horen van de verpleegkundige of zaalarts wie de hoofdbehandelaar is. Wanneer je een bepaalde arts wilt spreken, kun je dit altijd aan de verpleegkundige doorgeven. In het hoofdstuk ‘medewerkers’ lees je meer over de verschillende mensen die je tegenkomt bij de behandeling van je kind.
Graag horen we het als je feedback of suggesties hebt om onze visite nog beter te laten verlopen. Ook kun je voor vragen altijd de verpleegkundige of zaalarts van je kind benaderen.
Naam en geboortedatum
Tijdens opname vragen onze medewerkers regelmatig naar de naam en geboortedatum van je kind. Ze zijn hiertoe verplicht vanwege de regels voor patiëntveiligheid. Zo wordt voorkomen dat ze een vergissing maken.
Pijn meten
Het is voor onze artsen en verpleegkundigen belangrijk om te weten of je kind pijn heeft. Pijn is niet alleen vervelend, het kan ook voor problemen zorgen. Misschien ademt je kind niet goed door of durft het niet te bewegen. Dat vertraagt het herstel. Tijdens de opname controleert de verpleegkundige daarom regelmatig of je kind pijn heeft. Met een pijnlineaaltje vraagt ze je kind aan te geven hoeveel pijn het heeft. Afhankelijk van de leeftijd van jullie kind gaat dit met gezichtjes of cijfers. Wanneer je kind pijn heeft, kan het hiervoor medicijnen krijgen.
Medisch pedagogische zorg
Op elke afdeling is er overdag medisch pedagogische zorg aanwezig. Deze zorgverleners zijn te herkennen aan hun paarse polo’s en ze bieden begeleiding bij voorbereiding op behandelingen of onderzoek. Ze helpen bijvoorbeeld kinderen die angstig zijn of leren ouders hoe ze zelf hun kind daarin kunnen begeleiden. En ze bieden ondersteuning voor ouders die een luisterend oor kunnen gebruiken.
De medisch pedagogisch zorgverleners hebben verschillende materialen om een kind te kunnen afleiden tijdens een onderzoek. Dit zijn o.a. de VR-bril en de Qwiek up. De VR-bril kan worden ingezet als effectieve afleidingstechniek. Het kan kinderen helpen om zich beter te ontspannen en zich comfortabeler te voelen tijdens of na een onderzoek of ingreep. De VR-bril kan ook worden ingezet voor de voorbereiding op een OK, MRI of opname op de IC.
De Qwiek up wordt op verschillende manieren ingezet: Ter ontspanning: bijvoorbeeld kinderen die gestrest in bed liggen, kinderen met PMR die onrustig zijn, kinderen die in isolatie liggen en toe zijn aan een andere vorm van afleiding, snoezelen op de kamer. Ter afleiding bij medische handelingen: bijvoorbeeld kinderen die een lichte vorm van sedatie hebben gekregen, kinderen die stil moeten liggen voor een onderzoek, of bij infuusprikken en sondes inbrengen.
Plezierige afleiding voor je kind en eventuele broertjes en zusjes Ook zorgt deze afdeling voor plezierige afleiding voor de opgenomen kinderen en regelmatig ook voor broertjes en zusjes. Dit zijn activiteiten aan het bed door bijvoorbeeld ‘De Liedjesfabriek’, een sneltekenaar of de Cliniclowns en activiteiten in het Kindertheater zoals het tweewekelijkse bezoek van kinderboerderij-dieren. Bij deze zorgverleners kan je vragen naar speluitleen of andere (spel) afleiding. Lees hier meer over.
Je kan bij de verpleegkundige aangeven als je begeleiding van de medisch pedagogische zorgverleners wil krijgen of neem rechtstreeks contact met hen op. Je kan ook een van de zorgverleners met een paarse polo aanspreken.
Eten en drinken uitklapper, klik om te openen
Eten en drinken zijn een belangrijk onderdeel van het herstel van jouw kind. Daarom vinden wij goed, gezond én lekker eten belangrijk. We realiseren ons dat je kind niet altijd trek heeft en het eten wellicht anders smaakt dan thuis. Daarom doen we ons best om het eten en drinken ook op een leuke en aantrekkelijke manier te presenteren. Er is voldoende keuze in kleine gerechtjes en/of porties en alle maaltijden en producten zijn afgestemd op een eventueel dieet, religieuze overtuiging en/of levensstijl.
Ons team van koks, voedingsassistenten en diëtisten staan dagelijks voor jullie klaar om ervoor te zorgen dat het jouw kind aan niets ontbreekt. Tijdens feestdagen serveren we extra feestelijke gerechten en tussendoortjes.
Ontbijt
De ochtend begint met het ontbijt. We serveren dit tussen 07:30 en 09:00 uur. De voedingsassistent komt langs op de kamer met een broodbuffetwagen met keuze uit een ruim assortiment. Als ouders of verzorgenden kunnen jullie tegen een kleine vergoeding mee-eten op de kamer of afdeling. Vraag de verpleegkundige of voedingsassistent of kijk op het infotainment-systeem.
Lunch
Rond het middaguur, tussen 11:45 en 12:45 uur, serveren we de lunch en kan jouw kind iets kiezen van de broodbuffetwagen. Dagelijks serveren we een extraatje rond lunchtijd. Het gerecht per dag varieert per afdeling. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde snack van de dag, soep of een zacht bolletje. Meer zin in een tosti? Dan maken we ook die graag klaar.
Avondeten
Tussen 17:00 en 17:45 uur serveren we een avondmaaltijd. Via het infotainment-systeem kan je kind zelf de maaltijd kiezen en/of samenstellen. Ook kleine porties zijn mogelijk en uiteraard houden we rekening met een eventueel dieet, religieuze overtuiging en/of levensstijl zoals vegetarisch…
Tussendoortjes en gezonde snacks
Je kind krijgt zes keer per dag iets te eten en drinken aangeboden. Naast ontbijt, lunch en avondeten is er rond 10:00 uur fruit, en in de middag en avond serveren we nog iets te drinken. Soms serveren we tijdens de lunch een portie frietjes, op zaterdag als extraatje een zacht bolletje, en op zondag een croissant.
Drinken
Iets te drinken, zoals melk, appelsap, limonade of Roosvicee, mag je kind altijd vragen aan de voedingsassistent of verpleegkundige. Net als een extraatje zoals yoghurt, vla, appelmoes of een Danoontje.
Samen met je kind eten
Als ouders en/of verzorgenden kunnen jullie tegen een kleine vergoeding mee-eten op de kamer of afdeling. Dit geldt voor het ontbijt, lunch én avondeten. Ouders kunnen het menu via de iPad boven het bed opzoeken via de knop eten bestellen. Via het infotainment-scherm aan bed kun je ook het assortiment en de maaltijden zien of vraag het aan de voedingsassistent. Het is fijn als je de warme avondmaaltijd voor ’s middags 12:00 uur bestelt bij de voedingsassistente van de afdeling. Bij de voedingsassistent kun je vooraf per pin betalen. Het is mogelijk om de maaltijd van je kind mee te nemen naar het restaurant om daar samen te eten.
Zelf eten en drinken meenemen
Je mag eten en drinken voor je kind van thuis meenemen. Dit kun je in de koelkast op de verpleegafdeling bewaren. Ook voor jezelf mag je eten en drinken meenemen. In de huiskamer van de afdeling staat een magnetron om eten en drinken in op te warmen en een koelkast waarin je het kunt bewaren.
De voedingsassistent controleert dagelijks de temperatuur van deze koelkast en de producten. Wij vragen je vriendelijk om niet in de afdelingskeuken te komen. De voedingsassistente helpt je graag, mocht je iets nodig hebben.
Bewaren van voedsel
Om aan wettelijke eisen en voorschriften te voldoen, is het belangrijk dat je:
- het eten en drinken afdekt.
- op het eten en drinken een sticker plakt. Hierop staat de naam van jouw kind en de datum waarop de verpakking is geopend. Ontbreekt een sticker? Dan gooit de voedingsassistente het om veiligheidsredenen weg.
- bederfelijke producten maximaal één dag bewaart. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Dan gooit de voedingsassistente het om veiligheidsredenen weg.
Bijzondere wensen
Bij het samenstellen van de maaltijden houden we uiteraard rekening met verschillende levensovertuigingen en of levensstijlen. Wil je kind liever een vegetarisch menu, een menu zonder varkens- of rundvlees? Geef dit dan door aan de verpleging of voedingsassistent. In ons ziekenhuis serveren wij ook halal kip en kalkoen.
Voedselallergie
We houden rekening met voedselallergie of voedselovergevoeligheid. Houd er echter rekening mee dat in het UMC Utrecht sporen van voedingsstoffen aanwezig kunnen zijn (bijvoorbeeld pinda). Onze voedingsassistenten vragen regelmatig om de mening van je kind of jullie zelf over het eten. Laat ons vooral weten wat je ervan vindt!
Koffie en thee
Ouders kunnen gratis koffie en thee krijgen op de afdeling. In de huiskamer staat hiervoor een koffieautomaat. Koffie, thee en frisdrank kun je ook kopen uit een automaat in de centrale hal of bij de koffiecorner ’30 beans’ in de hal beneden.
Van de afdeling af uitklapper, klik om te openen
Als je kind niet in bed hoeft te liggen, kunnen jullie ook samen naar de huiskamer of andere plekken in het ziekenhuis toe. Overleg dit altijd even met de verpleegkundige, omdat het kan zijn dat jouw kind wel op de afdeling moet blijven. En laat altijd weten waar jullie naar toe gaan en hoe laat jullie terug zijn. Dit vanwege een gepland onderzoek of het bezoek van de arts, familie of kennissen. Laat waardevolle zaken niet onbeheerd achter. Neem ze mee of leg ze in een kluisje in de huiskamer van de afdeling. De sleutel van de kluisjes op de afdelingen kun je vragen bij het secretariaat op de afdeling.
Weekendverlof
Als de situatie van je kind het toelaat is, na overleg met de zaalarts, verlof in de weekenden en op feestdagen mogelijk. Een weekendverlof loopt in principe van zaterdagochtend 9:00 uur tot zondagavond 20:00 uur.
Bezoekregels
De bezoektijden voor broertjes, zusjes, familie, vrienden en kennissen zijn:
- van 10:00 tot 12:00 uur
- van 14:00 tot 19:00 uur
Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar mogen alleen samen met een volwassene op bezoek komen.
Regels en afspraken uitklapper, klik om te openen
Roken
Roken is in het ziekenhuis en op het buitenterrein niet toegestaan.
Foto, film en geluidsopname
Om de privacy van onze patiënten en medewerkers te beschermen, zijn er regels voor het maken van foto’s, films en geluidsopnames. Onderstaande regels gelden voor patiënten en bezoekers.
- Je mag foto- of filmopnames maken van jezelf in het ziekenhuis, maar er mogen geen andere patiënten of medewerkers herkenbaar te zien of te horen zijn.
- Wees terughoudend met het maken van foto- of filmopnames van anderen. Wil je toch een opname maken van iemand anders? Vraag dan vooraf toestemming aan diegene. Vertel er ook bij wat je met de foto of film wilt doen.
- Als iemand niet in staat is om toestemming te geven, mag je géén foto- of filmopnames van die persoon maken. Ook van kinderen mag je geen foto- of filmopnames maken.
- Wil je een foto of film bijvoorbeeld delen via social media? Zorg altijd dat er geen andere mensen op de achtergrond van uw foto / film zichtbaar zijn.
- Op veel verpleegafdelingen hangt een overzichtsbord met de namen van de opgenomen patiënten op de afdeling. Hier mag je geen foto- of filmopnames van maken.
- Het gebruik van verborgen camera’s is in het UMC Utrecht niet toegestaan.
Social media
Uiteraard mag je via social media laten weten wat je van het UMC Utrecht vindt. Graag zelfs! Je mag echter niet zomaar foto’s of filmpjes op social media zetten, die je in het UMC Utrecht hebt gemaakt. Voor het gebruik van social media gelden de volgende regels:
- Vraag altijd vooraf, met inachtneming van de bovenstaande regels voor het maken van foto’s, films en geluidsopnames, toestemming aan de persoon die je wilt fotograferen of filmen. Vertel er ook bij wat je met de foto of een film wilt doen.
- Ga er respectvol mee om wanneer iemand na plaatsing van een foto of film verzoekt om deze te verwijderen.