RESPECT 2
RESPECT 2
RESPECT 2 staat voor het Engelse 'Risk EStimation for PrEgnancy Complications to provide Tailored care part 2.' Dit betekent letterlijk: ‘Het risico inschatten op problemen in de zwangerschap om zorg op maat te kunnen leveren, deel twee.’ In dit onderzoek berekenen we of je als zwangere een verhoogde kans hebt op zwangerschapssuikerziekte en bieden we je zorg op maat.
Eerste deel respect 2 onderzoek afgerond, juni 2018 uitklapper, klik om te openen
Allereerst willen wij graag alle zwangeren die mee hebben gedaan aan het RESPECT 2 onderzoek hartelijk bedanken! Ook alle zorgverleners bedankt voor jullie inzet! Zonder jullie was dit onderzoek niet mogelijk geweest. Wij hopen met de resultaten de zorg voor zwangeren nog verder te verbeteren.
Nadat alle deelnemers zijn bevallen kunnen we de resultaten berekenen. De resultaten van het RESPECT 2 onderzoek worden halverwege 2019 verwacht.
Doel van het RESPECT 2 onderzoek uitklapper, klik om te openen
Je verloskundige of gynaecoloog berekent je kans op zwangerschapssuikerziekte en biedt je dan zorg op maat. Wij zijn benieuwd wat het effect hiervan is en hoe je onze zorg ervaart. Ook willen wij meer te weten over hoe zwangeren over het onderwerp leefstijl denken.
Start en looptijd onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het RESPECT 2 onderzoek is in december 2016 van start gegaan. De looptijd van het onderzoek is ongeveer 1 jaar.
Contact uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie over het RESPECT 2 onderzoek kunt u contact opnemen met:
Drs. F. van Hoorn
Betrokken onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Hoofdonderzoeker
Prof. Dr. Arie Franx
RESPECT 2 onderzoeksteam
- Dr. M.N. Bekker
- Dr. A. Kwee
- Drs. F. van Hoorn
Het RESPECT 2 onderzoek uitklapper, klik om te openen
Een gezonde leefstijl is ook in de zwangerschap belangrijk, want het beschermt tegen problemen zoals zwangerschapssuikerziekte. Zwangerschapssuikerziekte is suikerziekte (diabetes) die in de zwangerschap is ontdekt. Bij alle zwangeren wordt de kans hierop bepaald. De meeste zwangeren hebben een lage kans. Als je een verhoogde kans hebt op zwangerschapssuikerziekte krijg je adviezen van je zorgverlener om het te voorkomen of vroeg te ontdekken.
Als je meedoet aan dit onderzoek, dan:
- vul je twee keer een vragenlijst in;
- geef je toestemming om zwangerschapsgegevens te gebruiken voor onderzoek.
Kan ik meedoen aan het onderzoek?
De meeste zwangeren kunnen meedoen aan het onderzoek. Het maakt niet uit of je een hoog of een laag risico hebt op zwangerschapssuikerziekte.
Je kunt meedoen als je:
- géén suikerziekte heeft voorafgaand aan de zwangerschap;
- Nederlandstalige vragenlijsten kunt invullen;
- 18 jaar bent of ouder;
- onder zorg bent een ziekenhuis of verloskundigenpraktijk die aan het onderzoek meedoet.
Je verloskundige of gynaecoloog kan u meer over deelname vertellen.
In totaal doen er duizend zwangeren mee aan het onderzoek.
Wat merk ik van het onderzoek?
Als je meedoet aan het RESPECT 2 onderzoek ontvang je dezelfde zorg als zwangeren die niet meedoen aan het onderzoek. Daarnaast ontvang je twee vragenlijsten per e-mail (of op verzoek per post). De eerste vul je in als je 22 weken zwanger bent en de tweede vier weken na de bevalling. Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 10 minuten per keer.
Ook vragen wij je toestemming om gegevens over jouw zwangerschap, bevalling, kraambed en baby te verzamelen. Zo kunnen wij kijken of onze manier van werken (kosten)effectief is. De gegevens over je zwangerschap worden verzameld door je zorgverleners en het onderzoeksteam. De kosten vragen wij op bij je zorgverlener of zorgverzekeraar. Daar merk je niets van.
Heb ik voordeel van deelname?
Je ondervindt zelf geen direct voordeel van deelname aan dit onderzoek. Voor de toekomst kan het onderzoek wel nuttige informatie opleveren voor je eventuele volgende zwangerschap(pen) en voor andere zwangere vrouwen.
Zijn er risico's?
Er zijn geen risico’s verbonden aan deelname aan heet onderzoek.
Kosten of vergoeding
Aan deelname aan het RESPECT 2 onderzoek zijn geen extra kosten verbonden. Er is geen vergoeding voor meedoen aan het onderzoek.
Onderzoeksspeerpunt uitklapper, klik om te openen
Link naar de Engelstalige webpagina's van onderzoeksgebieden.