Plastische chirurgie
De vakgroep kinderplastische chirurgie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) valt onder het specialisme plastische-, reconstructieve- en handchirurgie. De kinderplastisch chirurgen hebben grote belangstelling en expertise in afwijkingen van het gelaat zoals schisis, 22q11.2 deletie syndroom, Pierre Robin sequentie, aangeboren oorschelpafwijkingen (microtie), aangezichtszenuw problematiek, aangeboren vaatafwijkingen of hemangiomen en overige tumoren. In ons team behandelen wij ook patiënten met complexe aangeboren hand- en/of voetafwijkingen.
Contactuitklapper, klik om te openen
Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
t.a.v. Polikliniek kinderplastische chirurgie
Huispostnummer KJ 01.510.1
Postbus 85090
3508 AB Utrecht
Locatie polikliniek
Wilhelmina Kinderziekenhuis, receptie 8
Locatie verpleegafdeling
Wilhelmina Kinderziekenhuis, verpleegafdeling Schildpad.
Zorgaanbod uitklapper, klik om te openen
Diagnose en behandelingen
Er zijn landelijke expertisecentra voor het behandelen van schisis, 22q11.2 deletie syndroom, oorschelpafwijkingen, hemangiomen en aangezichtszenuw problematiek. De kinderplastisch chirurgen coördineren deze multidisciplinaire teams. Zij werken intensief samen met andere specialismen zoals kaakchirurgen, KNO-artsen, neurochirurgen, dermatologen, klinisch genetici, psychiaters, tandartsen en logopedisten.
Samenwerking
In nationaal en internationaal verband bestaan veel samenwerkingen op het gebied van zorg en onderzoek. Voor schisis is er een samenwerkingsverband met Zorggroep Twente (Almelo) en het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg). Samen met de afdeling kinderorthopedie van het WKZ is er een nauwe samenwerking met De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.
Polikliniek en afdelingen
De meeste spreekuren voor de kinderplastisch chirurgen zijn speciale spreekuren gericht op specifieke afwijkingen. Daarnaast zijn er enkele algemene spreekuren. Nieuwe patiënten kunnen bijna altijd snel terecht en de wachttijd is meestal korter dan vier weken.
Wetenschappelijk onderzoek
De afdeling kinderplastische chirurgie doet nationaal en internationaal toonaangevend onderzoek en is betrokken bij het aanbieden van internationale congressen om de zorg te verbeteren. Er is een goede samenwerking met de afdeling orthopedie/regeneratieve geneeskunde. Doel van deze samenwerking is het ontwikkelen van nieuwe en verbeterde behandeltechnieken.
Aanvullende websites
- schisiscentrum
- 22q11 spreekuur
- hemangiomen
- microtie
- aangezichtszenuw problematiek