Nefrologie
De vakgroep kindernefrologie richt zich op de behandeling van:
- kinderen met aangeboren nierziekten
- kinderen met verworven ziekten van de nieren
- kinderen met ziekten waarbij nierschade kan optreden
- kinderen die nierfunctievervangende behandeling (dialyse en niertransplantatie) nodig hebben
- kinderen met hypertensie
De vakgroep kindernefrologie is een onderdeel van het specialisme kindergeneeskunde.
Contactuitklapper, klik om te openen
Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
Polikliniek nefrologie
Huispostnummer KH 01.412.1
Postbus 85090
3508 AB Utrecht
Locatie polikliniek
Wilhelmina Kinderziekenhuis, receptie 4/4a
Locatie verpleegafdeling
Wilhelmina Kinderziekenhuis, verpleegafdeling Schildpad.
Locatie dialyseafdeling
AZU, kinderperitoneaaldialyse F03.119
Zorgaanbod uitklapper, klik om te openen
Diagnostiek en behandelingen
Onderzoek van bloed en urine geeft informatie over onder meer de nierfunctie. Voor beeldvorming wordt gebruik gemaakt van echografie, mictiecystogafie, MRI, CT-scan en angiografie. Voor functioneel onderzoek gebruiken wij MAG3-renografie en DMSA-scintigrafie. Wij verrichten nierbiopsies bij kinderen en ambulante 24-uurs bloeddrukmeting bij kinderen met hypertensie. Acute nierinsufficiëntie bij kinderen kan door ons worden behandeld met continue hemodialyse of peritoneale dialyse. Terminale nierinsufficiëntie behandelen we met niertransplantatie, bij voorkeur pre-emptief (waarbij de dialysefase wordt overgeslagen) of met chronische peritoneale dialyse. Voor meerdere indicaties kunnen wij kinderen behandelen met plasmaferese.
Polikliniek en afdeling
De vakgroep houdt spreekuur op de polikliniek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Het spreekuur voor kinderen die chronische peritoneale dialyse ondergaan is op de dialyseafdeling van het UMC Utrecht. Klinische opnames vinden plaats op afdeling Schildpad in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Dagopnames zijn op afdeling Kameleon.
Samenwerking
Omdat veel kinderen met aangeboren afwijkingen van de nieren ook afwijkingen van de urinewegen hebben, werken wij nauw samen met de vakgroep kinderurologie. Om de continuïteit van zorg voor patiënten die volwassen worden te garanderen, hebben wij een transitietraject ontwikkeld met de vakgroep nierziekten van de interne geneeskunde van het UMC Utrecht. Omdat nierziekten bij kinderen vaak een erfelijke oorzaak hebben, werken wij samen met de vakgroep klinische genetica. Bij niertransplantaties werken wij nauw samen met de vakgroep kindernefrologie van het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Bijzonder
Wij bieden topklinische zorg aan kinderen met acute en chronische nierinsufficiëntie. De multidisciplinaire diagnostiek en behandeling van erfelijke nierziekten heeft een topreferent niveau. Wij verrichten wetenschappelijk onderzoek op internationaal niveau op het gebied van erfelijke oorzaken van aangeboren afwijkingen van de nieren en urinewegen en op het gebied van ciliopathieën (erfelijke ziekten waarbij de nieren betrokken zijn).
Nierstichting
De Nierstichting geeft een subsidie van 1,25 miljoen euro aan het onderzoeksconsortium KOUNCIL (Kidney Oriented Understanding of Correcting Ciliopathies). Met het geld kan KOUNCIL starten met onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandeling van nefronoftise, de meest voorkomende erfelijke oorzaak van nierfalen bij kinderen.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Laatst bijgewerkt: 8-11-2019
Toegangstijd polikliniek Nefrologie: 13 dagen
Belangrijk
Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.