Video Interactie Begeleiding
Naast de medische zorg kunnen de kinderarts, verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener u Video Interactie Begeleiding (VIB) aanbieden als extra ondersteuning. Als uw kind ziek is of (langdurig) opgenomen is in het ziekenhuis kan dit spanning geven, waardoor u minder zelfvertrouwen in de omgang met uw kind kunt ervaren. VIB laat u op een laagdrempelige manier de gezonde kanten van uw kind zien en geeft een positieve kijk op de contactmomenten tussen u en uw kind.
Wat houdt VIB in? uitklapper, klik om te openen
Met VIB brengen we de natuurlijke communicatie en het contact tussen uw kind en u in beeld. Iemand die geschoold is in het maken en bestuderen van de video (de VIB-er) maakt een video-opname van ongeveer tien minuten. Dat doen we op momenten waarop jullie spontaan contact hebben. U kunt daarbij denken aan het moment waarop u uw kind verzorgt of als u met uw kind speelt.
Na het filmen maakt u samen met de VIB-er een afspraak om de filmopname te gaan bekijken. De beelden laten zien wat uw kind doet om met u in contact te komen of te blijven. De VIB-er zet de opname regelmatig stil. Zo kunt u de signalen die uw zoon of dochter geeft, goed bekijken. Vaak gaat het om kleine signalen die door de video opname beter te zien zijn. U ziet bijvoorbeeld hoe uw kind reageert op uw stem en uw aanraking. Of uw kind geniet om bij u te zijn en hoe u uw kind kunt geruststellen.
Voor wie? uitklapper, klik om te openen
VIB kan eigenlijk altijd worden aangevraagd. We passen VIB het meest toe als uw kind:
- opgenomen is op de verpleegafdeling;
- regelmatig de polikliniek bezoekt;
- moeite heeft met eten, spelen of slapen;
- veel huilt;
- last heeft van niet begrepen pijnklachten;
- chronisch ziek is;
- blijvend letsel of een handicap heeft;
Verder is deze vorm begeleiding helpend als er sprake is van onderbreking van het contact, bijvoorbeeld als uw kind in een couveuse of aan de beademing ligt. En als u vragen en/of zorgen heeft over de ontwikkeling van en/of de omgang met uw kind.
Hoe VIB zelf aan te vragen? uitklapper, klik om te openen
U kunt Video Interactie Begeleiding ook zelf aanvragen. Dit kan via uw behandelend arts of u kunt contact opnemen met de medisch pedagogische zorg. Ook kunt u terecht bij de medisch pedagogische zorg voor vragen over VIB. U kunt contact opnemen via: