Kinder- en obstetrische anesthesiologie
Kinder- en obstetrische anesthesiologie
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) biedt gespecialiseerde heelkundige en spoedeisende zorg aan kinderen van 0-18 jaar. De vakgroep kinderanesthesiologie zorgt dat deze behandelingen onder algehele anesthesie of sedatie met de juiste pijnstilling zo veilig mogelijk verlopen.
Contactuitklapper, klik om te openen
Vakgroep kinderanesthesiologie
Postadres
Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)
Operatiekamercomplex Dromedaris. Huispostnummer KE 0.2.143.2
Postbus 85090
3508 AB Utrecht
E. anesthesieWKZ@umcutrecht.nl
T. 088 7554496
POS-poli WKZ
Poli Rood
T. 088 7554070
E. poswkz@umcutrecht.nl
Pijnpoli voor kinderen WKZ
Poli Rood
T. 088 7554070
E. kinderpijn@umcutrecht.nl
Telefonisch overleg. 088 7574933
Zorgaanbod uitklapper, klik om te openen
Obstetrische anesthesiologie
In het WKZ kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap terecht voor gespecialiseerde obstetrische zorg. Anesthesiologen zijn 24-uur per dag beschikbaar om deze zorg te ondersteunen.
Super-specialisatie
Naast het verzorgen van excellente kinderanesthesiologische zorg heeft de vakgoep specifieke expertise voor:
- EC-IC bypass chirurgie voor Moyamoya
- scoliose chirurgie
- grote oncologische ingrepen
- endoscopische ingrepen van de bovenste luchtwegen
- kinderen met een aangeboren hartafwijking
- kinderen met een oesophagusatresie
- kinderen met het Hurler syndroom (MPS)
- kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA)
- kinderen met cystic fibrosis (CF)
Pre-operatieve screening (POS)
Voorafgaand aan de ingreep wordt de patiënt (en zijn/haar ouders/begeleiders) op het pre-operatieve spreekuur gezien. Deze voorbereiding bestaat enerzijds uit het verzamelen van alle gezondheidsinformatie en het maken van een risicoanalyse, anderzijds uit een voorbereiding van de patiënt op de geplande ingreep. Wanneer er sprake is van een complexe ingreep of ernstige comorbiditeit wordt de patiënt in een multidisciplinair overleg (MDO) besproken.
Algehele anesthesie
Inductie van algehele anesthesie (narcose) kan op twee manieren plaats vinden: 1) via een intraveneuze toegang, of 2) via een kapinductie. Dikwijls komen we tot een keuze in overleg met kind en ouders. Incidenteel zijn er medische redenen voor een specifieke keuze. Daarnaast zijn er aanvullende pijnstillingsmogelijkheden zoals een specifieke zenuwverdoving (regionale anesthesie) of neuraxisblokkade (spinaal/ epiduraal/ caudaal anesthesie).
Procedurele sedatie
Algehele anesthesie is niet altijd nodig. Dan kan procedurele sedatie voldoende comfort en veiligheid bieden voor het uitvoeren van de procedure. In het WKZ geven (kinder-) anesthesiologen en sedatiepraktijkmedewerkers sedatie aan kinderen voor diverse ingrepen zoals een lumbaal punctie, endoscopie, en andere beeldvormende onderzoeken. Voor een sedatie moet een patiënt eveneens nuchter zijn.
Pijnstilling durante partu
Voor vrouwen tijdens de baring kan een vorm van pijnstilling gewenst zijn. Epidurale analgesie wordt door de anesthesioloog verzorgd. Een verzoek tot epidurale analgesie wordt binnen één uur gehonoreerd. Indien epidurale anesthesie niet mogelijk is, zijn alternatieven vormen van pijnstilling beschikbaar.
Pijnpolikliniek voor kinderen
Diagnostiek, behandeling en begeleiding van kinderen met chronische pijn. Er is laagdrempelig multidisciplinair overleg mogelijk met de revalidatie arts, medische psychologie, behandelend artsen/ kinderartsen en de fysiotherapeut.
Opleiding
De vakgroep verzorgt een fellowship kinderanesthesiologie. Daarnaast wordt een actieve bijdrage geleverd aan de opleiding tot anesthesioloog, anesthesiemedewerker, kinder- sedatiepraktijkspecialist, recovery medewerker, klinisch verloskundige, en obstetrische high care verpleegkundige.
Wetenschappelijk onderzoek
Om de zorg aan kinderen en zwangere vrouwen te kunnen verbeteren, wordt er in het WKZ een actieve bijdrage geleverd aan wetenschappelijk onderzoek.
De vakgroep kinderanesthesiologie heeft een bijdrage geleverd aan de GAS-studie: In dit grote internationale onderzoek werden de effecten van narcose op jonge leeftijd onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat narcose veilig is zonder negatieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast levert de vakgroep een bijdrage aan onderzoek naar epidurale anesthesie, nuchter beleid, bloeddoorstroming van de hersenen van pasgeborenen tijdens een chirurgische ingreep.
Behandelteam uitklapper, klik om te openen

Drs. Beenakkers
Anesthesioloog

Drs. Bunschoten
Anesthesioloog

Drs. Damen
Anesthesioloog

Drs. Gerling
Anesthesioloog

Dr. de Groot
Medisch Hoofd/Anesthesioloog

Drs Hindriks-Keegstra
Anesthesioloog

Drs. Hendriks
Anesthesioloog

Dr. Jonker
Anesthesioloog / Plv opleider

Drs. Koopmans
Anesthesioloog

Drs. Langemeijer
Anesthesioloog

Drs. Lindeboom
Anesthesioloog

Dr. van Loon
Anesthesioloog

Drs. Manschot
Anesthesioloog

Drs. Meeder
Fellow Anesthesiologie

Drs. Megens
Anesthesioloog
.jpg?fm=jpg&q=75&height=340)
Drs. Minkhorst
Anesthesioloog

Dr.med. Oppitz
Medisch Hoofd/Anesthesioloog

Dr. Turner
Anesthesioloog

Drs. Schouten
Anesthesioloog

Drs. van Wagenberg
Anesthesioloog