In de meeste gevallen is een operatief herstel van de positie van de anus noodzakelijk. Deze operatie wordt gepland als uw kind ongeveer 3 maanden oud is. Bij deze operatie wordt de opening van de darm op de juiste plek in de kringspier geplaatst. En wordt de eventuele verbinding met de urinewegen, blaas of vagina gesloten.
Tijdens de eerste opname zal er met u besproken worden of u behoefte heeft aan hulp van het maatschappelijk werk of van een psycholoog. Zij behoren tot het behandelteam van kinderen met een anorectale malformatie en kunnen u, de ouders, en ook later eventueel uw kind, daardoor goed bijstaan.
In Nederland is er een vereniging voor mensen geboren met een anorectale malformatie en hun ouders en familie; Vereniging Anusatresie. www.anusatresie.nl
Tevens is er een website over seksuele ondersteuning voor patiënten met een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung. www.seksualiteit-arm-zvh.nl
Buddyzorg voor ouders van baby’s met een aangeboren darm- of slokdarmafwijking
Op afdeling Papegaai kunnen ouders van een baby met een aangeboren darm- of slokdarmafwijking sinds kort gekoppeld worden aan een buddy. Een buddy is in dit geval een andere ouder met een vergelijkbare ervaring. Op dit moment is dit project beschikbaar voor ouders van kinderen met slokdarmafsluiting (oesofagusatresie), de ziekte van Hirschsprung en anorectale malformatie.
Naast de begeleiding en informatie van ziekenhuismedewerkers, ontstaan er bij ouders mogelijk ook veel praktische vragen. Denk aan: hoe regel je de zorg in het dagelijks leven? Moet je stoppen met werken of hoe regel je kinderopvang? Het delen van ervaringen en tips met andere ouders en er voor elkaar kunnen zijn kan dan fijn zijn. Vanuit de vakgroep kinderchirurgie en afdeling Papegaai is hiervoor het buddyproject ontwikkeld. Ouders kunnen zich aanmelden om buddy te worden of een buddy te krijgen en worden door de afdeling aan elkaar gekoppeld. Wilt u hieraan deelnemen, stuur dan een mail naar buddyzorgpapegaai@umcutrecht.nl.