Bij een larynxcleft is de scheiding tussen het strottenhoofd (larynx) en de slokdarm niet volledig gevormd, waardoor er een opening of spleet ontstaat tussen de luchtweg en de slokdarm
De larynx (strottenhoofd)

De larynx is belangrijk voor het ademen, het maken van stemgeluid en zorgt ervoor dat er geen eten of drinken in de longen komt. Wanneer je ademt gaat de lucht via mond of neus, langs het strottenklepje (de epiglottis) tussen de stembanden (glottis) door via de luchtpijp (trachea) naar de longen. Met het uitademen gaat de lucht weer dezelfde weg terug. Hierbij bewegen de stembanden naar elkaar toe en gaan ze trillen waardoor je geluid maakt en kan spreken.
Eten en drinken gaat via de mond langs de larynx naar de slokdarm. Het is belangrijk dat er geen eten en drinken in de longen terecht komt. Tijdens het slikken sluit het strottenklepje de larynx af (als een deksel). Het strottenklepje zorgt er voor dat lucht richting de longen gaat en eten en drinken richting de slokdarm gaat. Direct na de geboorte, maar ook op een later moment, kunnen er verschillende aandoeningen van de larynx aanwezig zijn waardoor ademen en/of eten en drinken niet goed gaat.
Wat is Larynxcleft?
Wanneer de scheiding tussen de larynx (strottenhoofd)/trachea (luchtpijp) en de slokdarm niet volledig is aangelegd is er sprake van een inkeping/spleetje. Dit noem je een larynxcleft. Hierdoor kun je, je verslikken. Met name het slikken van drinken is dan lastig, omdat dit gemakkelijk richting de luchtpijp kan lopen in plaats van de slokdarm. Het slikken van bijvoorbeeld yoghurt is makkelijker, omdat dit net wat dikker is.
Er zijn vier types: larynxcleft type 1 tot en met 4, deze zijn weergegeven in figuur 2.

Bij een type 1 larynxcleft is de inkeping erg ondiep en is de scheiding alleen bovenin het strottenhoofd niet goed gesloten. Bij een type 2 loopt de inkeping door tot voorbij de stembanden. Bij type 3 loopt de verbinding nog verder door de luchtpijp in en bij een type 4 is vrijwel de gehele luchtpijp betrokken. Een type 4 is zeer ernstig en vaak levensbedreigend welke wij niet altijd goed kunnen behandelen.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
De klachten van een larynxcleft zijn wisselend en afhankelijk van het type. Een type 1 larynxcleft kan voorkomen zonder klachten te geven. De belangrijkste klachten van een larynxcleft zijn: verslikken, chronisch hoesten, overmatig slijm in de luchtpijp, longonstekingen, hoorbare ademhaling en/of moeite met ademhalen.
Risico’s bij een larynxcleft
Neemt u contact op met de KNO arts wanneer uw kind een of meer van onderstaande klachten heeft:
- Als de stridor (=hoorbare ademhaling) en intrekkingen nemen (fors) toe en nemen niet af als uw kind zich minder inspant;
- Als uw kind heeft ademstops langer dan 10 seconden;
- Als uw kind wordt blauw rond de lippen;
- Als de voedingen lukken niet goed (veel verslikken);
- Als uw kind komt onvoldoende aan in gewicht of valt af.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Een afwijking aan de larynx is soms direct na de geboorte aanwezig of ontstaat op een later moment.
Onderzoek & diagnose uitklapper, klik om te openen
Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt je doorverwezen naar de KNO-arts. Tijdens het bezoek wordt met een kleine camera via de neus de larynx bekeken; dit heet een flexibele scopie.
Flexibele scopie
Een flexibele scopie is een kijkonderzoek van de neusholte en keel. Via de neus kan de arts met een scopie, een flexibel slangetje met daarop de scoop, de holtes bekijken.
De flexibele scopie van de neus en keel is een kijkonderzoek van de neus, de ruimte achter de neus (neus-keelholte), de keelholte en de stembanden. Het onderzoek kan met en zonder verdoving worden uitgevoerd.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling is afhankelijk van het type larynxcleft en de klachten.
Type 1 larynxcleft:
• Indien er geen klachten zijn is behandeling niet nodig.
• Indikken van voeding
• Aanpassing drinktechniek (begeleiding logopedie)
• Operatie: opspuiten van de larynxcleft met een filler of hechten van de larynxcleft (het effect van een filler is meestal tijdelijk)
Type 2 larynxcleft:
• Operatie: hechten van de larynxcleft
Type 3 & 4 larycleft
• Operatie: hechten van de larynxcleft. Vaak zijn hier meerdere operaties voor nodig. In sommige gevallen is een operatie via de hals nodig.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Om een afspraak te maken op de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde
Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.