Waarom is het belangrijk dat de MRSA bacterie zich niet verspreidt in het ziekenhuis?
Bacteriën, ook resistente bacteriën, kunnen zich in een ziekenhuis gemakkelijk verspreiden. In het ziekenhuis liggen veel zieke mensen bij elkaar. Voor zieke mensen is het heel vervelend als zij met een resistente bacterie zoals de MRSA bacterie besmet worden. Zieke mensen krijgen gemakkelijker een infectie. Als dat een infectie is met de MRSA bacterie, is de behandeling lastiger.
Omdat de MRSA bacterie zo’n lastige bacterie is, moeten we voorzichtig zijn. De Inspectie voor de Volksgezondheid vindt dat ziekenhuizen er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de MRSA bacterie zich niet kan verspreiden. Niet binnen het ziekenhuis èn niet naar andere ziekenhuizen.
Daarom doen we ons best om de verspreiding van resistente bacteriën in het ziekenhuis tegen te gaan. We nemen bijvoorbeeld maatregelen als we weten dat iemand die de MRSA bacterie bij zich draagt, de polikliniek bezoekt of opgenomen is. Deze maatregelen noemen we “isolatiemaatregelen”.
Door alle maatregelen lijkt het soms alsof je ‘eng en besmettelijk’ bent als je de MRSA bacterie hebt. Misschien voel je je wel een beetje buitengesloten. Bedenk dat het niet jouw schuld is dat je de MRSA bacterie bij je draagt. Je hoeft je er niet voor te schamen. De maatregelen zijn alleen om ervoor te zorgen dat de bacterie niet naar andere mensen in het ziekenhuis overgaat.
'Isolatiemaatregelen' bij een bezoek aan de polikliniek of bij opname
Als iemand de MRSA bacterie bij zich draagt, kan die persoon de bacterie overdragen. Dat gebeurt als er contact is, dus als je dichtbij iemand komt. De kans dat de bacterie overgaat van de ene naar de andere persoon is groter als er bijvoorbeeld iets met je huid is, denk maar aan eczeem of een open wond.
Om te voorkomen dat de MRSA bacterie van jou naar een medewerker over gaat, doen we het volgende:
- Als je naar de polikliniek of de eerste hulp komt, kom je in een speciale spreekkamer met een sluis: de zogenaamde ‘isolatiekamer’.
- Als je wordt opgenomen, kom je op een éénpersoons kamer met een “sluis” te liggen.
- Medewerkers die je kamer binnen komen dragen een schort, een muts, handschoenen en een mond-neus masker.
- Sommige onderzoeken of behandelingen kunnen niet op je eigen kamer gebeuren. Dan moet je toch naar een andere ruimte. We treffen dan extra maatregelen:
- Je bed wordt speciaal schoongemaakt en je krijgt schoon beddengoed.
- Je begeleiders (vervoersdienst of verpleegkundigen) dragen een beschermende jas en handschoenen.
- De afdeling waar het onderzoek of de behandeling plaats vindt, weet dat jij komt. De medewerkers van die afdeling dragen ook een beschermende jas, handschoenen, muts en mond-neusmasker.
Verklede medewerkers
Misschien vind je het gek of zelfs vervelend dat alle medewerkers schorten dragen en mondkapjes op hebben. Sommige kinderen vinden het ook jammer dat ze niet met andere kinderen samen op één kamer mogen liggen, ze vinden dat niet zo gezellig.
Toch wennen de meeste kinderen er wel snel aan. Leuk is anders, maar als je begrijpt waarom het nodig is, is het misschien een beetje gemakkelijker.
Bezoek
Als je opgenomen bent, mag er gewoon bezoek komen. Bezoekers moeten na afloop van het bezoek, vóór ze weer uit je kamer gaan, hun handen spoelen met huidvriendelijke handalcohol. Verder hoeven bezoekers geen speciale maatregelen te nemen. Zij hebben namelijk geen intensief contact met andere patienten. Medewerkers van het ziekenhuis hebben dat wel, daarom moeten zij beschermende kleding dragen. Per afdeling gelden soms andere bezoekregels (bijvoorbeeld op de intensive care afdeling). De verpleegkundige bespreekt met jou en je ouders welke afspraken er zijn.