Tracheomalacie betekent dat de grote luchtpijp (trachea) gedeeltelijk dichtvalt tijdens de ademhaling (malacie).
De trachea (luchtpijp) zorgt ervoor dat tijdens het ademen de lucht in en uit de longen verplaatst wordt. In de trachea zitten hoefijzervormige ringen van kraakbeen waardoor de luchtpijp mooi openblijft tijdens het ademen. Soms zijn deze ringen niet sterk genoeg of misvormd en blijft de trachea niet voldoende open. Dit noem je tracheomalacie. De spierwand aan de achterkant van de trachea kan ook te breed en te slap zijn. Een tracheomalacie komt vaak samen voor met een slokdarmafsluiting (oesophagusatresie). Als er geen slokdarmafsluiting is, maar wel een tracheomalacie dan is het niet altijd bekend wat de oorzaak is van de tracheomalacie.
De larynx (strottenhoofd)

De Trachea

De Tracheomalacie

Symptomen uitklapper, klik om te openen
Een kind met tracheomalacie heeft soms moeite met ademen. Vaak zijn er problemen met drinken. Het kan te vermoeiend zijn om de fles leeg te drinken en kinderen verslikken zich makkelijker . Als ademhalen te veel energie kost kunnen kinderen minder goed groeien. In meer zeldzame gevallen valt de luchtweg zoveel dicht dat de ademhaling stokt en er gedurende een paar seconden onvoldoende zuurstof binnen komt of blauwverkleuring optreedt. Tijdens inspanning (zoals bij drinken), huilen of luchtweginfecties kunnen de klachten toenemen.
Risico’s bij tracheomalacie
Neemt u contact op met de KNO arts wanneer uw kind een of meer van onderstaande klachten heeft:
- Als de hoorbare ademhaling en de intrekkingen nemen (fors) toe en nemen niet af als uw kind zich
- minder inspant;
- Als uw kind heeft ademstops langer dan 10 seconden;
- Als uw kind wordt blauw rond de lippen;
- Als de voedingen lukken niet goed ;
- Als uw kind komt onvoldoende aan in gewicht of valt af.
Onderzoek & diagnose uitklapper, klik om te openen
In de meeste gevallen zal de KNO-arts onder narcose in de luchtweg kijken met een camera. Dit heet een ‘diagnostische laryngo-tracheo-bronchoscopie’ (dLTB). Tijdens deze ingreep wordt de hele luchtweg beoordeeld vanaf de neus, via de keelholte, de larynx, de luchtpijp en de grote afsplitsing naar de longen (hoofdbronchi). Op deze manier kun je het beste zien of er sprake is van tracheomalacie en hoe ernstig dit is. Soms wordt er een CT-scan gemaakt om de trachea te beoordelen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling van tracheomalacie hangt volledig af van de klachten die uw kind heeft. Wij werken samen met de kinderchirurg. Het is mogelijk om de achterkant van de trachea vast te hechten aan de wervelkolom. Hierdoor blijft de trachea beter open. Bij de meeste kinderen is er geen extra behandeling nodig en wordt de luchtweg vanzelf sterker wanneer kinderen ouder worden.
Zorgkosten uitklapper, klik om te openen
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Om een afspraak te maken op de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde
Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.