CAH UMC Utrecht
Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen
Een aangeboren hartafwijking heb je voor het leven. Daarom zet het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen UMC Utrecht (Kinderhartcentrum) in het WKZ zich met hart en ziel in om dat leven toch zo goed en gezond mogelijk te maken. En dankzij de laatste kennis en de nieuwste behandelingen ter wereld, kan er gelukkig steeds meer. We begeleiden u, uw kind en het hele gezin. Bij elke fase van het leven.
Over het CAH UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen in het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis is uniek omdat hier alle expertise en faciliteiten kindgericht zijn, onder één dak plaats vinden en direct liggen naast het Prinses Máxima Centrum. Het WKZ is het enige kinderziekenhuis in Nederland waar de kinderhartchirurgie en Intensive care-zorg plaatsvinden in het kinderziekenhuis. Doordat alle kinderspecialismen in het WKZ aanwezig zijn en de operatiekamers direct naast de intensive care liggen is het mogelijk de meest complexe operaties bij de kleinste kinderen met goede resultaten te doen. Dit centrum is opgebouwd rondom het kind en gezin. Letterlijk en figuurlijk, wat ons uniek maakt in Nederland.
Wat is uw situatie?
Toekomst zorg uitklapper, klik om te openen
Minister Kuipers heeft besloten de interventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking en de hoog complexe interventies bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking te concentreren op de locatie van het Erasmus MC en het UMC Groningen. Wij willen benadrukken dat er op korte termijn voor u niets verandert en dat u voor al uw afspraken en ingrepen nog steeds bij ons terecht kunt.
Levensloopzorg uitklapper, klik om te openen
Het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen UMC Utrecht staat voor ‘levensloopzorg’. We bieden onder één dak: prenataal onderzoek, begeleiding bij de geboorte en operaties bij pasgeborenen, en de zorg en begeleiding van kinderen en volwassenen. We zien patiënten met allerlei soorten afwijkingen.
Van een klein gaatje tussen beide kamers, tot afwijkingen waar complexe operaties voor nodig zijn. We hebben specifieke expertise voor kinderen die niet twee maar één kamer van het hart kunnen gebruiken.
Veel behandelingen in ons centrum vinden bij ons tegenwoordig in één ingreep plaats, in plaats van via meerdere operaties. Aandacht voor de kwaliteit van leven en ontwikkeling van kinderen staat dan ook centraal. We blijven onze patiënten volgen tot in de volwassenheid. We werken daarbij nauw samen met onze GUCH cardiologen. Zo bundelen we optimaal onze expertise binnen het vakgebied en kennis over onze patiënten.
Bij onze behandelingen maken we gebruik van moderne 3-D en 4-D beeldtechnieken, waardoor we tijdiger, nauwkeuriger én veiliger kunnen opereren.
Zie hier een volledig video-overzicht van onze levensloopzorg, toegelicht door verschillende specialisten binnen het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het UMC Utrecht.
Aangeboren hartafwijkingen uitklapper, klik om te openen
Bij het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen kunnen patiënten terecht met alle hartafwijkingen. Zie hieronder voor meer informatie over een aantal specifieke aangeboren hartafwijkingen:
Onderzoek naar het hart uitklapper, klik om te openen
Deze onderzoeken kunnen worden uitgevoerd na de geboorte van uw kind:
Behandelingen uitklapper, klik om te openen
De behandeling van aangeboren hartafwijkingen hangt sterk af van de diagnose. Er zijn verschillende behandelingen:
- Hartoperatie
- Behandeling met medicijnen
Behandelteam uitklapper, klik om te openen
In het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden patiënten met een hartafwijking multidisciplinair behandeld, onder één dak. Dit team bestaat uit kindercardiologen, GUCH cardiologen, kinderhartchirurgen, kinderintensivisten, kindercardioanesthesisten en gespecialiseerde echolaboranten en verpleegkundigen.
Hart-op-weg poli uitklapper, klik om te openen
Op de Hart op Weg poli van het centrum volgen we de ontwikkeling van pasgeboren en kinderen tot hun achttiende levensjaar. Op de poli wordt gekeken naar zowel de fysieke, motorische als cognitieve ontwikkeling van kinderen. De specialisten kunnen op die momenten ontwikkelingsproblemen vroegtijdig herkennen en waar mogelijk de kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld met fysiotherapie. Daarnaast bieden wij de WKZ-school aan, voor als uw kind is opgenomen of extra hulp nodig heeft.
Transitiezorg uitklapper, klik om te openen
Rond het achttiende levensjaar draagt de kindercardioloog de zorg voor de patiënt, tijdens een gezamenlijk spreekuur, over aan de volwassenencardioloog. Dit gebeurt onder begeleiding van de transitiecoördinator tijdens de transitiepoli. Niet alleen medische onderwerpen komen dan aan bod, maar afhankelijk van de wensen en behoeften van de patiënt en/ of de ouders gaat het ook over zaken als opleiding, werk, op jezelf wonen, relaties en seksualiteit. ‘Patient empowerment’ is daarbij leidend.
Bijeenkomsten uitklapper, klik om te openen
Wij organiseren meerdere bijeenkomsten per jaar, om u te informeren over de verschillende aspecten rondom de zorg van uw kind met een aangeboren hartafwijking. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Heeft u vragen over een bijeenkomst, stuur dan een mail naar centrumvooraangeborenhartafwijkingen@umcutrecht.nl
Contact polikliniek uitklapper, klik om te openen
Als uw kind is doorverwezen naar het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht komt u op de polikliniek kindercardiologie/kinderhartchirurgie. Hier vinden de bezoeken aan de kindercardioloog plaats.
Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Bij kinderen met een aangeboren hartafwijking volgen we de ontwikkeling nauwgezet van voor de geboorte tot in de volwassenheid. De impact van een aangeboren hartafwijking op het leven is groot. Wij proberen dit te beperken voor de toekomst. Dankzij wetenschappelijk onderzoek krijgen we steeds beter zicht op wat deze aandoening, ook op latere leeftijd, betekent.
Covid-19 uitklapper, klik om te openen
We beantwoorden graag je algemene vragen over het coronavirus en het beleid in het WKZ.
Voor vragen over het coronavirus bij uw kind met een hartafwijking, zie https://www.hartekind.nl/coronavirus
Heeft u alsnog vragen over jouw kind met een hartafwijking, bel de polikliniek kindercardiologie in het WKZ: 088 75 54 700
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor meer informatie over aangeboren hartafwijkingen, onderzoeken en behandelingen kun je de website van de Hartstichting en Stichting Hartekind bekijken. Wilt u meer informatie over belangenbehartiging en de rechten van u en uw kind? Dan kunt u terecht op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis en het WGBO.