Hartkatheterisatie
Hartkatheterisatie
Een hartkatheterisatie (HC) is een manier om het hart en de hartvaten te onderzoeken en te behandelen. Dit heeft een aantal voordelen die minder risico’s voor uw kind opleveren.
Hoe werkt een hartkatheterisatie? uitklapper, klik om te openen
Bij een hartkatheterisatie brengt de kindercardioloog meestal via een bloedvat in de lies een flexibel, dun en hol buisje in. Dit noemen wij een katheter. Vervolgens wordt het buisje naar het hart gebracht, waar de arts door middel van contrastvloeistof of drukmetingen het hart van uw kind onderzoekt. Tijdens de hartkatheterisatie is het mogelijk om 3D-afbeeldingen te maken van het hart. Afhankelijk van de uitkomsten wordt soms een behandeling gestart, bijvoorbeeld door een parapluutje in het gat tussen de boezems te plaatsen of een klep te openen met een ballon.
In het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen UMC Utrecht kan een hartkatheterisatie bij uw kind op drie verschillende manieren worden ingezet:
- Als onderzoek
- Als behandeling
- Als elektrofysiologisch onderzoek
Ontwikkelingen hartkatheterisatie uitklapper, klik om te openen
In het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen innoveren en ontwikkelen wij voortdurend. De technieken verbeteren en de instrumenten worden steeds kleiner, waardoor een hartkatheterisatie steeds vaker een openhartoperatie bij kinderen kan vervangen.
Ook de beeldvorming tijdens hartkatheterisaties is behoorlijk veranderd. Wij passen tijdens hartkatheterisaties de allernieuwste 3D-technieken toe. Dankzij deze beeldvorming hebben we in de afgelopen jaren ook een innovatieve techniek voor hartkatheterisaties kunnen ontwikkelen: de ovale stent. Deze techniek passen we voornamelijk toe bij kinderen met een eenkamerhart.
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek: kindercardiologie / kinderhartchirurgie.
Telefoonnummer: 088 75 547 00
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.
Verpleegafdeling